IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът може да стигне 60 долара при сделка на ОПЕК, прогнозира анализатор

Ако до споразумение обаче не се стигне, цената може да се понижи до 40 долара до края на годината

21:01 | 11.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако видим споразумение за замразяване на добива на петрол, цените на черното злато могат да достигнат 60 долара за барел до края на годината. Това прогнозира дилърът в BenchMark Finance Николай Шуманов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

В случай че преговорите претърпят провал, може да станем свидетели на рязък спад на цените на петрола, като те могат да стигнат дори под 40 долара за барел до края на 2016 г.



По думите му Саудитска Арабия е готова на отстъпки, за да постигне целта си, а именно - повишаване на цената на петрола. Кралството ще се опита да привлече 10 млрд. долара на дълговите пазари. Евентуално споразумение и увеличаване на цената би благоприятствало емитирането на този дълг, смята дилърът.

Шуманов прогнозира, че на срещата на ОПЕК през ноември може да се стигне до споразумение за замразяване на производството.

Според него Русия също има нужда от подобна сделка на фона на сериозния бюджетен дефицит и неуспеха на централната банка в страната да задържи на цената на рублата през последните 1-2 години. "Цена на петрола от 60 долара за барел ще помогне много на Русия", смята дилърът.

Пазарите са волатилни и подвластни на всяко едно изказване на официални представители на страните производителки на петрол, коментира още Шуманов. Той открои също така податливостта на някои валути спрямо изменението на цената на черното злато. "При покачване на цената на петрола канадският долар поскъпва", каза той.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Колкото до себестойността на шистовия петрол, тя варира в доста широки граници според долната статия, от 30 до 60, че и 100 долара.http://***.forbes.com/sites/rrapier/2016/02/29/the-break-even-cost-for-shale-oil/#771c56ade792При 30 долара само 1% си заслужава да бъде изваден от земята.http://***.forbes.com/sites/arthurberman/2015/11/03/only-1-of-the-bakken-play-breaks-even-at-current-oil-prices/#7aee04e97f43
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Тези прогнози са доста стари и са поне от 7-8 месеца. Втората е от януари.http://***.cnbc.com/2016/06/08/crude-prices-this-chart-says-oil-could-hit-60--and-fast.htmlhttp://***.marketwatch.com/story/shale-billionaire-says-oil-to-rebound-to-60-a-barrel-by-year-end-2016-01-14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Путин е в ъгъла и прави простотия след простотия.Отчаянието му е пълно и подписването за една тръба и то под условия за Турски поток, като сега реално дава невиждани отстъпки в цената на газа за Турция, е повече от доказателство. Русия трябва да изгради газопровода, а Турция ако иска ще купува газ през него. Егати и сделката егати и колоса, титан на пазарлъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Руският нефт е със себестойност от 45-50 долара за барел.Шистовият петрол на САЩ и Канада е със себестойност от 35-40 долара за барел.Русия няма пари и технологии за нови находища и от 2018 ще настъпи истински колапс в производството на нефт.Цена от 60 долара за барел няма да е трайна и е възможна само ако Путин подпали нова война в Азия.Така че, цената на петрола ще върви ф границите на 50 - 60 дола за барел, което обаче въобще не оправя Русия, но е достатъчно за САЩ и Канада. СА, Катар и подобните пък добиват петрол със себестойност от 10 долара на барел.Запада е повел много хитра и вече играна игра ... вместо да воюва ще удуши икономически Русия, както направи със СССР.След последните изцепки на Путин в Сирия, вече се говори за глобални санкции.Дори Китай!!! вече се исказа в ООН, че мисленето от 20 век трябва да отстъпи на новите реалности в 21-ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Grosss
преди 7 години
Ще се качи ,но 60 нещо малко ми се вижда.По-вероятно да отиде към 100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
aldy
преди 7 години
Бъркаш. Видяха, че не могат да бутнат Рашата, а сами се пре хебват и сега ще вдигнат цената на петрола. Ще търсят оскъпяване на рублата, за да съборят изпълнението на бюджета. Ама кой ще се смее последен, отсега е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Очаквайте стабилни цени на петрола на цени между 43 и 47 долара за барел Някои може и да не ги устройва Но това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още