Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът отчете най-дългата си серия седмични понижения от 2015 г. насам

Цената на „черното злато“ се понижи с над 11% от тригодишния си ръст, който достигна през юни

Петролът отчете най-дългата си серия седмични понижения от 2015 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола отчете най-голямото си седмично понижение от пет седмици насам, продължавайки най-дългата си серия на понижения от три години насам. Причината за мрачното настроение на пазара се дължи на продължаващите страхове за забавяне на търсенето на развиващите се пазари, както и нарастващите резерви на САЩ.

Фючърсите върху петрола поскъпнаха с 0,7% по време на търговията в Ню Йорк на фона на поевтиняващия долар, по-скъпата мед и поредната стачка на служители на петролни и газови платформи в Северно море, съобщава Bloomberg.

За седмицата обаче цените остават ниски. Стойността на американския сорт West Texas Intermediate се понижи с 2,5% за седмицата – най-голям спад от 13 юли, тъй като валитната криза в Турция и продължаващия китайско-американски търговски конфликт продължават да влияят на настроенията на инвеститорите.

Още по темата

Цената на „черното злато“ се понижи с над 11% от тригодишния си ръст, който достигна през юни заради увеличаващите се тревоги за състоянието на световната икономика и увеличаването на добива на страните от ОПЕК.

В същото време нарастване отбелязват и петролните резерви, след като стана ясно, че американските запаси са отбелязали най-голям ръст от 2017 г. насам. През последните месеци Либия също успя да възстанови част от ограниченото си по-рано производство.

„Схващането е, че – може би, ситуацията не е толкова лоша, колкото беше в сряда“, посочва Боб Яугър от  Mizuho Securities USA LLC. По думите му цената на медта е „добър индикатор за китайското търсене на всички видове суровини“.

Петролът West Texas Intermediate с доставка през септември достигна цена от 65,91 по врем на търговията в Ню Йорк, което представлява ръст от 45 цента.

От своя страна международният бенчмарк Брент с доставка през октомври се търгува до цена от 71,83 долара за барел в Лондон, което е ръст от 40 цента.

Фокус на пазарите през последните седмици се превърна турската икономика и цената на турската лира, която поевтиня значително през последните месеци. Повод за последното обезценяване стана спора между Вашингтон и Анкара във връзка със съдбата на арестувания в Турция американски пастор Андрю Брънсън, обвинен в тероризъм.

Проблемите на икономиката станаха причина за притеснение, че те биха могли да се разпространят и сред други развиващи се икономики.

„Говори се, че ако кризата на развиващите се пазари се разшири, то това ще натежи върху световното търсене“, заяви Бил Огрейди, изпълнителен вицепрезидент на Confluence Investment Management LLC.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара