IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отчита слаби ръстове след удължаване на ограниченията в производството*

Morgan Stanley понижи дългосрочната си прогноза за цената на Брент във вторник от 65 до 60 долара за барел

08:58 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола отчитат слаби ръстове в сряда след сериозното понижение в предишната сесия, съобщава CNBC. Пазарът е подкрепен от удължаването на ограниченията в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници въпреки опасенията, че забавянето на световната икономика може да доведе до свиване на търсенето.

Допълнителен ефект върху пазара оказа и очакваното намаляване на запасите от суров петрол в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,27% до 56,40 долара за барел за контракти с доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,26% до 62,56 долара за барел за доставка през септември. И двата показателя загубиха по над 4% от стойността си във вторник, тъй като притесненията за забавяне на световната икономика взеха превес над решението на ОПЕК.

ОПЕК+ постигна споразумение в началото на седмицата за удължаване на ограниченията в производството на петрол до март 2020 г., след като членовете на организацията преодоляха различията си, за да подкрепят цените.

„Срещата на ОПЕК+ показа, че членовете се поддържат в трудни периоди, стремейки се към по-балансиран петролен пазар въпреки очевидните последици за пазарния им дял“, коментира Амарприйт Сингх, анализатор в Barclays Commodities Research.

Междувременно Американският петролен институт заяви, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили с 5 млн. барела през миналата седмица, което е доста над очакваното свиване с 3 млн. барела.

Според анализаторите от Citi споразумението на ОПЕК би трябвало да доведе до допълнително намаляване на запасите през втората половина на годината, а това да повиши цените.

И все пак сигналите за забавяне на световния растеж притеснява инвеститорите, особено след серията разочароващи данни за производствения сектор от различни точки на света и заплахата на САЩ към Европейския съюз за налагане на повече мита.

От Barclays очакват търсенето на петрол да расте с най-бавните си темпове от 2011 г. насам, като през тази година повишението е с по-малко от 1 млн. барела на ден. Morgan Stanley обаче понижи дългосрочната си прогноза за цената на Брент във вторник от 65 до 60 долара за барел.

Ръстовете в цените на петрола в сряда са ограничени и заради признаците за възстановяване на износа на петрол от Венецуела през юни, както и нарастването на производството на „черно злато“ в Аржентина през май.

На стоковите пазари златото поскъпва с 1,62% до 1430,80 долара за тройунция, достигайки най-високите си стойности за последната седмица, благодарение на отслабването на долара и подновените страхове за световната търговия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,04% до 96,308 пункта. Доларът поевтинява с 0,21% спрямо йената до 107,65 йени. Австралийският долар поскъпва с минималните 0,03% спрямо американския до 0,6996 долара. 

*Информацията е актуална към 7:56 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още