IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отстъпи от достигнатия пик от 2018 г.*

Притесненията за САЩ потопиха понижиха цената на суровината с 2%, Брентът е с цена от 76,78 долара за барел, след като вчера мина прага от 80 долара

10:17 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола пое надолу в сряда на фона на нарастването на американските резерви и отдръпването на инвеститорите от рисковите активи заради притесненията от евентуалната невъзможност на САЩ да покрива задълженията си, съобщава Bloomberg.

Фючърсите и върху двата водещи сорта поевтиняват с по 2%. Американският лек суров петрол достига цена от 73,75 долара за барел, а международният бенчмарк Брент – 76,78 долара за барел. По-рано във вторник цената му премина границата от 80 долара за барел, достигайки най-високото си равнище от октомври 2018 г. насам.

В същото време стана ясно, че американските резерви са се увеличили с над 4 млн. барела миналата седмица по данни на Американския петролен институт. Ако те бъдат потвърдени и от администрацията по-късно днес, това ще е първото увеличение на запасите от осем седмици.

Въпреки че ралито на петрола засега е на пауза, цените „ще останат подкрепени и завишени“, коментира Хауи Лий, икономист към Oversea-Chinese Banking Corp. „Акциите, най-вече в САЩ, все още са доста стегнати. Ако акциите на световните пазари се изчерпат още, може да видим Брента да отива дори още по-нагоре към 85 долара“, допълни той.

По време на изслушвания пред Сената управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и финансовият министър Джанет Йелън предупредиха, че САЩ рискува да изпадне в дефолт, ако не бъде увеличен таванът на дълга на страната. По думите на Йелън, ако не бъдат взети мерки, нейното министерство на практика ще остане без пари около 18 октомври.

В същото време силното поскъпване на енергията през последния месец разпалиха още повече притесненията сред правителствата и увеличиха спекулациите, че ОПЕК може да ускори темпа на облекчаване на добива.

*Информацията е актуална към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още