IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отстъпва от най-високото ниво от края на 2018 г.*

Въпреки че цените намаляват, увереността в добрите перспективи пред търсенето остава

10:19 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължиха да спадат, след като подемът, благодарение на който достигнаха 70 долара за барел за първи път от октомври 2018 г., отслабна, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,69% до 71 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,62% до 68,80 долара.*

петрол петрол

Въпреки че цените намаляват, увереността в добрите перспективи пред търсенето остава, тъй като ваксинациите се ускоряват и мобилността се увеличава. BP Plc прогнозира силно възстановяване, а трафикът в редица европейски градове стана толкова натоварен, колкото беше и през 2019 г., което се случва за първи път от началото на пандемията.

„Наблюдавахме твърде бързо покачване на цените, а сега събиране на печалбите. Пазарът все още е във възходящ тренд“, коментира Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp.

Възстановяването на суровините от здравната криза спря няколко пъти тази година, но цените успяха да поемат отново нагоре, тъй като общото глобално търсене продължава да се подобрява. Завръщането на Covid-19 в Азия и части от Латинска Америка напомня, че повишението ще бъде неравномерно.

Участниците на пазара следят и новините около преговорите между Иран и световните сили за възобновяване на ядреното споразумение, което вероятно ще доведе до премахване на американските санкции и ще увеличи иранския добив на петрол. Според Bloomberg дискусиите навлизат в решаваща фаза.

Шансовете за бързо завръщане на Иран на петролните пазари отслабват според някои анализатори, след като преговорите за ядрената програма на страната продължават да се бавят и очакванията са те да не постигнат напредък преди август.

*Информацията е актуална към 9:40 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още