IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пое надолу след сигналите, че Саудитска Арабия може да увеличи добива

Въпреки отстъпленията в петък и американският петрол, и Брентът се насочват към ръстове за седмицата

10:37 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юли поевтиняха с близо процент, докато тези върху търгувания в Европа сорт Брент изтриха 0,7 на сто на фона на сигналите, че един от най-големите производители в света – Саудитска Арабия, планира разширяване на производството на "черно злато".

Цената на контрактите върху WTI спадна с 0,85 на сто до 60,26 долара за барел по време на ранната европейска търговия в петък. Същевременно Брентът изгуби 0,68 на сто до 64,67 долара за барел.

В четвъртък Саудитска Арабия съобщи, че е готова да повиши производството си на суров петрол в близките месеци до ново рекордно високо ниво, за да посрещне повишеното търсене. Страната произведе рекордните 10,3 млн. барела на ден през май, припомня WBP Online.

Въпреки отстъпленията в петък и двата типа петрол се очаква да завършат седмицата с ръстове, докато пазарът отчита шестата си поредна седмица на намаляване на запасите на WTI. Същевременно дойдоха и прогнозите за търсенето, представени от Международната агенция по енергетика (МАЕ), които показаха, че очакванията са за ръст с 300 хил. барела на ден през 2015 г., съобщава The Wall Street Jоurnal.

Докладът на МАЕ показа още, че доставките на петрол от ОПЕК са достигнали 31,3 млн. барела на ден през май – най-високото ниво от август 2012 г. Същевременно дневното производство на американски суров петрол достигна 9,6 млн. барела, което е най-високата стойност на седмична база от 1983 г. насам според данните на МАЕ.

Анализатори твърдят, че оживлението не е прекалено силно, но и предупреждават, че глобалното пренасищане продължава. „Въпреки че запасите продължават да намаляват, доставките на петрол продължават да са на рекордно високо ниво спрямо търсенето, което дава основание за безпокойство“, заяви Майкъл Нюсън от CMC Markets.

Междувременно Ослад Клинт от Sanford S. Bernstein заяви, че в доклада на МАЕ „има както нещо оптимистично, така и нещо песимистично, но определено пазарното затягане продължава“. „Ето защо задържаме по-конструктивен поглед върху дългосрочните цени на петрола“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още