IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на намаляващото пространство за съхранението му*

Цената на международния бенчмарк Брент отново спадна до нивото от около 20 долара за барел

09:24 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха в понеделник заради признаците, че складовете за петрол в световен мащаб се запълват бързо. Това поражда опасения, че съкращаването на производството няма да бъде достатъчно, за да компенсира пониженото търсене, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,78%, или 0,81 долара, до ниво от 20,63 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 15 долара за барел, което е понижение от 1,94 долара, или 11,45%.

Пазарните стойности на WTI спаднаха, след като запасите от суров петрол в САЩ се повишиха до 518,6 милиона барела през седмицата, завършила на 17-и април, доближавайки се все по-бързо до рекордните 535 милиона барела от 2017 г.

Фючърсите върху петрола отбелязаха третата си поредна седмица на понижения през изминалите седем дни, като цените на сорта Брент спаднаха общо с 24%, а тези на WTI намаляха с около 7%.

„Нарастващите запаси и слабото търсене тежат много на настроенията“, коментираха анализатори от ANZ.

Търговците очакват търсенето да е много по-слабо от предлагането с месеци поради икономическите смущения, причинени от пандемията. През тази седмица инвеститорите ще насочат вниманието си към тримесечните отчети на  петролни гиганти като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell.

Броят на функциониращите платформи в Съединените щати е намален до най-ниското си ниво  от юли 2016 г., докато общият брой на нефтени и газови инсталации в Канада е спаднал до нива от 2000 г., сочат данните на Baker Hughes.

„Около 62% от спряното производство се намира в Пермийският басейн и Ню Мексико. Това е зловещ показател, като се има предвид, че този регион е един от най-проспериращите в САЩ “, казаха от  ANZ.

Кувейт и Азербайджан координират съкращенията на добива си, докато Русия е решена да намали износа си наполовина през май.

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение по-рано този месец да намалят производството си  с безпрецедентните 9,7 милиона барела на ден през май и юни.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,31 до ниво от 1741 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още