Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поевтинява на фона на намаляващото пространство за съхранението му*

Цената на международния бенчмарк Брент отново спадна до нивото от около 20 долара за барел

Петролът поевтинява на фона на намаляващото пространство за съхранението му*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха в понеделник заради признаците, че складовете за петрол в световен мащаб се запълват бързо. Това поражда опасения, че съкращаването на производството няма да бъде достатъчно, за да компенсира пониженото търсене, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,78%, или 0,81 долара, до ниво от 20,63 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 15 долара за барел, което е понижение от 1,94 долара, или 11,45%.

Пазарните стойности на WTI спаднаха, след като запасите от суров петрол в САЩ се повишиха до 518,6 милиона барела през седмицата, завършила на 17-и април, доближавайки се все по-бързо до рекордните 535 милиона барела от 2017 г.

Още по темата

Фючърсите върху петрола отбелязаха третата си поредна седмица на понижения през изминалите седем дни, като цените на сорта Брент спаднаха общо с 24%, а тези на WTI намаляха с около 7%.

„Нарастващите запаси и слабото търсене тежат много на настроенията“, коментираха анализатори от ANZ.

Търговците очакват търсенето да е много по-слабо от предлагането с месеци поради икономическите смущения, причинени от пандемията. През тази седмица инвеститорите ще насочат вниманието си към тримесечните отчети на  петролни гиганти като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell.

Броят на функциониращите платформи в Съединените щати е намален до най-ниското си ниво  от юли 2016 г., докато общият брой на нефтени и газови инсталации в Канада е спаднал до нива от 2000 г., сочат данните на Baker Hughes.

„Около 62% от спряното производство се намира в Пермийският басейн и Ню Мексико. Това е зловещ показател, като се има предвид, че този регион е един от най-проспериращите в САЩ “, казаха от  ANZ.

Кувейт и Азербайджан координират съкращенията на добива си, докато Русия е решена да намали износа си наполовина през май.

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение по-рано този месец да намалят производството си  с безпрецедентните 9,7 милиона барела на ден през май и юни.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,31 до ниво от 1741 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 ч

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*