IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на растящите запаси от суров петрол в САЩ*

Нарастването на запасите се дължи освен на отслабналото търсене от страна на рафинериите и на планирани продажби на петрол от стратегическите резерви на САЩ

10:20 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, което увеличава загубата от предишната сесия на фона на нарастващите запаси от суров петрол в САЩ и слабото търсене от страна на рафинериите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,91% до 60,86 долара за барел за доставка през юли. Понижението при сорта Брент е с 0,97% до 70,30 долара за барел. Двата най-търгувани вида петрол вече отчетоха спадове в цените си с по около 2% в предишната сесия.

„Повишаването на запасите и забавянето в търсенето на рафинирани продукти подсказва, че можем да видим по-нататъшен натиск върху цените“, коментира Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха през миналата седмица, достигайки най-високите си нива от юли 2017 г. поради слабото търсене от страна на рафинериите, съобщи Агенцията за енергийна информация.

В САЩ запасите са се увеличили с 4,7 млн. барела до 476,8 млн. барела през седмицата, приключила на 17 май. Нарастването на запасите се дължи освен на отслабналото търсене от страна на рафинериите и на планирани продажби на петрол от стратегическите резерви на САЩ на свободния пазар.

В същото време производството на суров петрол в САЩ се покачи със 100 хил. барела на ден до 12,2 млн. барела на ден, което е близо до рекордна от 12,3 млн. барела от края на миналия месец.

Оле Хансен от Saxo Bank, заяви, че опасенията за забавяне на растежа на търсенето на петрол поради негативното въздействие върху световната икономика на търговската война в САЩ и Китай също оказват влияние върху цените на петрола.

Има обаче и друга групи фактори, които действат върху петролните пазари обратна посока като ескалирането на напрежението между САЩ и Иран, както и продължаващите ограничения на доставките от страна на ОПЕК.

„Различните фактори, които влияят върху пазара, в крайна сметка запазват Брент в диапазона 70-75 долара за барел през последните седмици“, коментират от Morgan Stanley. Според анализаторите от американската банка макроикономическите данни бързо се влошават и това се отразява на по-слабото търсене на петрол.

„Въпреки това продължаваме да смятаме, че пазарът ще остане затегнат през втората половина на 2019 г., като Брент ще се търгува в диапазона 75-80 долара за барел“, смятат още от Morgan Stanley.

Според френската банка BNP Paribas нарастването на запасите означава, че ОПЕК вероятно ще запази в сегашния си вид ограничаването на доставките.

Междувременно на стоковите пазари златото се задържа стабилно на ниво от 1273,90 долара за тройунция. Повечето от металите в четвъртък се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,13% до 98,17 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,10% до 110,25 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,17% спрямо американския до 0,6870 долара.

*Информацията е актуална към 9:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още