IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с възраждането на коронавируса*

Въпреки това анализаторите очакват цените на суровината да останат в диапазона между 35 и 40 долара

09:18 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като ръста в броя на новите случаи на коронавирус в Китай и Съединените щати поднови опасенията за възстановяването на търсенето на гориво от страна на домакинствата, дори и при облекчаване на блокадите, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,44%, или 0,18 долара, до ниво от 40,53 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,59 долара за барел, което е понижение от 0,37 долара, или 0,97%.

Притесненията за търсенето на гориво се повишиха, след като увеличението  на случаите на коронавирус накара Пекин да отмени полетите и да затвори училищата, докато няколко щати в САЩ, включително Тексас, Флорида и Калифорния, отчитат рязък ръст в броя на заразените.

Увеличението на американските запаси на суров петрол до рекордно високи стойности за втора поредна седмица също тежи на настроенията.

„Хората са загрижени за възраждането на коронавируса в Китай и нарастващите суровинни запаси в САЩ“, казва Лаклан Шоу, ръководител на отдела за стокови изследвания в National Australia Bank.

Въпреки че петролните цените спадат, те вероятно ще останат в диапазона от 35 до 40 долара, в който се търгуваха досега през юни, тъй като производителите от ОПЕК+ се придържат към обещаните съкращения на добива, продукцията на САЩ намалява, а търсенето на гориво постепенно се подобрява, смятат анализаторите.

През май страните от ОПЕК+ са спазили ангажиментите си по последното споразумение на 87%, заявиха в сряда източници на групата.

В месечния си доклад от ОПЕК обаче предупредиха, че пазарът ще остане в излишък през втората половина на 2020 г., дори търсенето да се подобри, тъй като сега производителите очакват предлагането извън групата да бъде по-високо с около 300 000 барела на ден, отколкото се смяташе по-рано.

„Тази оценката на ОПЕК  добави към отрицателните настроения“, посочиха анализатори от ANZ в бележка.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,02 до ниво от 1736 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още