IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след атаката на Тръмп срещу намеренията на ОПЕК*

Саудитска Арабия наблюдава с тревога как предлагането започва да надхвърля потреблението, опасявайки се да не се повтори сривът на цените от 2014 г.

10:05 | 13.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с по около 1% във вторник. Цените на двата най-търгувани вида „черно злато“ Брент и WTI спаднаха под ключовите граници от съответно 70 и 60 долара за барел, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под натиск ОПЕК да не намалява доставките с цел подкрепа на пазара, обобщава Ройтерс.

Междувременно вчера доларът достигна 16-месечен връх, като вносът на петрол стана по-скъп за страните, използващи валута различна от долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,20% до 59,21 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,86% до 69,52 долара за барел.

И двата вида петрол са се разделили с около 20% от стойността си от началото на октомври.

„Огромното производство в САЩ заедно с растящата продукция в Саудитска Арабия и Русия започва да оказва влияние върху балансa на петролния пазар“, отбелязват от Bank of America Merrill Lynch. От инвестиционната банка очакват производството на суров петрол в САЩ, което вече достигна рекордните 11,6 млн. барела на ден, да пробие границата от 12 млн. барела на ден през 2019 г., което ще направи страната енергийно независима.

Саудитска Арабия наблюдава с тревога как предлагането започва да надхвърля потреблението, опасявайки се да не се повтори сривът на цените от 2014 г.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в понеделник, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се е съгласила, че е необходимо да се намалят доставките на петрол през следващата година с около 1 млн. барела спрямо октомврийските нива, за да се предотврати свръхпредлагане.

От холандската банка ING заявиха, че като се има предвид огромното глобално предлагане, както и заплахата за забавяне на икономиката съкращенията през следващата година са неизбежни. Според анализаторите от финансовата институция на пазара ще се наблюдава значителен излишък поне през първата половина на 2019 г.

Освен това президентът Доналд Тръмп не харесва реториката, която идва от политическия му съюзник Саудитска Арабия.

„Надяваме се, че Саудитска Арабия и ОПЕК няма да намалят производството на петрол. Цените на петрола трябва да бъдат много по-ниски въз основа на предлагането“, написа Тръмп в Twitter.

На стоковите пазари обаче златото остава стабилно на нива от 1203,20 долара за тройунция. Среброто, медта и платината поскъпват съответно с 0,17%, 0,97% и 0,82%. Какаото обаче поевтинява с 1,71%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,09% до 97,56 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,15% до 114,01 йени. Австралийският долар се търгува с 0,47% по-високо спрямо американския с 0,47% до 0,7207 долара. 

* Информацията е актуална към 9:14 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Не Тръмп е главната причина за поевтиняването на петрола а това че светът е претъпкан със петрол и намаляващото потребление Стотици танкери стоят на котва край Сингапур Австралия Ротердам и чакат цените да стигнат поне на ниво на които са ги купували Заплахите за намаляване на производството на С А и О А Е не играят никаква роля защото други производители - Русия Ирак Иран Венецуела и Канада веднага заемат празното място и завладяват пазари С А се нуждае от пари за да запълва бюджетния си дефицит Така че се пригответе за цени на петрола -55 -65 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още