IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след данните за ръст на запасите в САЩ*

изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин каза, че ще търси компенсации от правителството, ако ограниченията в производството бъдат удължени

10:11 | 05.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола възобновиха спада си в сряда под натиска на изненадващия ръст на запасите в САЩ, както и заради коментари от страна на ръководителя на руския държавен производител на петрол „Роснефт", поставяйки под въпрос споразумението за ограничаване на доставките в рамките на споразумението с ОПЕК, обобщава картината CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,86% до 53,01 долара за барел за доставка през юли. Понижението при сорта Брент е с 0,60% до 61,60 долара за барел.

Цените на петрола рязко поевтиняха напоследък заради страховете за забавяне на световното търсене, но „черното злато“ успя да набере известна преднина във вторник, тъй като на пазарите се появи надежда за намаляване на лихвените проценти в САЩ.

Запасите от суров петрол в САЩ неочаквана нараснаха през миналата седмица с 3,5 млн. барела до 478 млн. барела, съобщи Американския петролен институт. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за понижение с 849 хил. барела. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда.

Петролните пазари бяха засегнати от опасенията за забавяне на световния растеж заради търговската война на САЩ срещу Китай, както и заради заплахите на Доналд Тръмп да обложи с мита целия внос от Мексико.

В същото време от началото на годината за да предотврати свръхпредлагането и да укрепи пазара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно със съюзниците си, включително Русия, наложи ограничения на производството. Групата трябва да реши по-късно през този месец или в началото на юли дали да продължи с ограниченията в предлагането.

Във вторник обаче изпълнителният директор на „Роснефт" Игор Сечин каза, че ще търси компенсации от правителството, ако ограниченията бъдат удължени. Средното дневно производство е спаднало до тригодишно дъно, след като замърсеният суров петрол е задръстил основния износен маршрут.

„Има ли смисъл (за Русия) да намали (производството на петрол), ако САЩ незабавно вземат нашия пазарен дял“, каза Сечин, цитиран от агенция Интерфакс. Той смята, че страната трябва да защитава пазарния си дял.

Междувременно златото поскъпва с 0,71% до 1338,20 долара за тройунция, търгувайки се близо до тримесечния си връх, след като нараснаха очакванията Федералният резерв да понижи лихвите.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,04% до 97,04 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,07% до 108,07 йени. Австралийският долар поскъпна с 0,14% спрямо американския до 0,7001 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още