IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след изместване на фокуса към свръхпредлагане*

Според анализатори расте усещането за риск на пазарите

10:33 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола са напът да изпратят трета поредна седмица с понижения, съобщава Ройтерс. Това се случва, след като фокусът вече се измества към потенциално свръхпредлагане.

Представителят на Саудитска Арабия в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в четвъртък, че скоро можем да станем свидетели на свръхпредлагане, особено на фона на срива на фондовите пазари, което е сигнал за отслабване на търсенето.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,94% до 66,70 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,68% до 76,37 долара за барел.

„Мечите настроения биха могли да наложат повторно тестване на подкрепа в ниския ценови диапазон от 70 долара за барел“, коментират от Fitch Solutions.

Според  Адебел aл-Аама от ОПЕК пазарът през четвъртото тримесечие може да се насочи към свръхпредлагане, което се потвърждава от нарастващите запаси през последните няколко седмици.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид aл-Фалих пък заяви, че може да има нужда от намеса и запасите от петрол да бъдат намалени след увеличение през последните месеци.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха миналата седмица за пета поредна седмица по данни на Администрацията за енергийна информация.

Сривът на фондовите пазари, който донесе и най-големия дневен спад на Wall Street от 2011 г., променя ситуацията около петрола.

„Понижението с близо 10 долара в цената на Брент през октомври се дължи на все по-разпространеното усещане за риск на пазарите“, смятат от Fitch Solutions.

Финансовите пазари бяха сериозно засегнати от редица притеснения, включително търговската война между САЩ и Китай, обезценяването на валутите на развиващите се пазари, нарастване на разходите по дълговете и доходността на облигациите, както и притесненията около бюджета на Италия.

Анализаторите от Fitch Solutions обаче са на мнение, че трендът при петрола е по-скоро възходящ заради санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол, които влизат в сила от 4 ноември.

Междувременно златото поскъпва леко с 0,17% до 1234,50 долара за тройунция. Медта и платината поевтиняват обаче съответно с 0,91% и 0,21%. Цената на какаото пък расте с над 3% до 2209 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 96,66 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,20% до 112,20 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския до 0,7034 долара.

* Информацията е актуална към 9:42 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още