Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поевтинява след изненадващия скок в суровинните запаси на САЩ*

Търговците насочиха вниманието си и към изпълнението на договореностите в ОПЕК+ от страна на Русия

Петролът поевтинява след изненадващия скок в суровинните запаси на САЩ*

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се понижават за втора поредна сесия в четвъртък, тъй като данните на Американския петролен институт показаха рязко и изненадващо натрупване на суровинни запаси в страната, заглушавайки надеждите за плавно възстановяване на търсенето, информира Ройтерс.

Спадът започна в сряда заради несигурността относно изпълнението на ангажимента за дълбоки съкращения на добива от страна на Русия преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Представителите на страните, известни колективно като групата ОПЕК+, трябва да се срещнат на 9-и юни.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,47%, или 0,51 долара, до ниво от 34,23 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 31,82 долара за барел, което е понижение от 0,99 долара, или 3,02%.

Още по темата

„Изненадващото съвпадение между данните на Американския петролен институт и страховете, че Русия ще увеличи добива си, тежат над на цените на петрола“, казва Стивън Инес, главен стратег в AxiCorp.

„Както често се случва по време на подготовката за среща на ОПЕК +, акцентът е поставен категорично върху ангажираността на Русия и това е разбираемо, тъй като исторически тя е един от основните източници на противопоставяне в рамките на ОПЕК +“, коментира той.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 8,7 милиона барела през седмицата, завършила на 22-и май, в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 1,9 милиона барела.

Запасите от бензин са нараснали с 1,1 милиона барела, или повече от 10 пъти над очакваното, а запасите от дизелово гориво и отоплително масло са се увеличили с 6,9 милиона барела, или почти четири пъти повече от очакваното.

„Това само показва, че възстановяването на търсенето напредва, но все още не е достатъчно силно, за да бъде истински самоподдържащо се“, каза Лаклан Шоу от National Australia Bank.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,38% до ниво от 1733,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57ч.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 месеца
защо пък аз не съм изненадан??

Още от Суровини
Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?