IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, след като WTI достигна най-високата си стойност от 2018 г.

Въпреки ценовите спадове настроенията на пазара остават бичи на фона на перспективите за силния летен сезон

09:35 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се насочиха надолу, след като американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) успя да достигне границата от 70 долара за барел за първи път от октомври 2018 г., подкрепен от ралито, задвижено от признаците за затягане на пазара, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху WTI поевтиняват с 0,76% до 69,09 долара за барел. В същото време цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,89% до 71,25 долара за барел.

Въпреки моментния ценови спад перспективите относно търсенето на петролните пазари остават бичи, тъй като глобалната ваксинационна кампания срещу коронавируса продължава да набира скорост, стимулирайки по този начин мобилността.

петрол1 петрол1

Силното възстановяване от коронакризата в САЩ, Китай и Европа помага на петролните цени да нараснат с повече от 40% за последната година, въпреки че проблемите на някои части от Азия с пандемията показват, че това възстановяване ще остане неравномерно. Междувременно руската петролна компания „Роснефт“ предупреди за предстоящия недостиг на предлагане, тъй като производителите на петрол по света все по-често насочват своите инвестиции към „прибързания“ енергиен преход.

„Фокусът остава върху търсенето, като данните за трафика предполагат, че летният сезон на шофиране трябва да бъде положителен“, изтъква Даниел Хайнс, старши стратег за суровините в Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

петрол2 петрол2

Спадът в броя на сондажите в САЩ улеснява в същото време работата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия, за укрепването на пазарите. Като се има предвид забавянето на преговорите между Техеран и световните сили относно възобновяването на Иранското ядрено споразумение, вероятността за допълнителни количества ирански петрол на пазар през четвъртото тримесечие на годината намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още