IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след по-слаби данни за промишленото производство в Азия*

Златото поскъпва слабо, възстановявайки се от двуседмично дъно

10:14 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу в четвъртък на фона на данните за отслабване на промишленото производство в Китай и Япония и рекордното производство в САЩ, съобщава Ройтерс. Въпреки това пазарите остават сравнително добре подкрепени от свиването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,39% до 56,73 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,63% до 65,97 долара за барел.

Цените са под натиск заради нарастващото производство на американски суров петрол, което е скочило с над 2 млн. барела на ден през последната година до безпрецедентните 12,1 млн. барела на ден.

Производствената активност в Китай - най-големия вносител на петрол в света, се е забавила за трети пореден месец през февруари, тъй като експортните поръчки спадат с най-бързи темпове от глобалната финансова криза преди десетилетие.

На фона на слабото търсене от Китай се налага производителите на петрол да намалят цените.

В Япония, втората по големина икономика в Азия, промишленото производство отбелязва най-големия си спад за последната година през януари, тъй като забавянето на растежа в Китай засяга целия регион.

Финансовите пазари в четвъртък са по-предпазливи и на фона на двудневната среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във виетнамската столица Ханой. Срещата приключи по-рано и без официално споразумение.

Пазарите на петрол обаче са сравнително добре подкрепени от ограничената продукция от страна на ОПЕК+, който постигна споразумение в края на миналата година производството да бъде намалено с 1,2 млн. барела на ден.

Именно заради тези ограничения запасите от суров петрол в САЩ се понижиха с 8,6 млн. барела до 445,87 млн. барела през седмицата, приключила на 22 февруари.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,23% до 1324,20 долара за тройунция, възстановявайки се от двуседмично дъно, достигнато по-рано през сесията. Среброто повиши цената си с 0,34%, докато медта и платината поевтиняха съответно с 0,56% и 0,03%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,03% до 96,08 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,19% до 110,79 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,08% до 0,7131 долара.

* Информацията е актуална към 9:34 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още