IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след ръста в броя на заразените с Covid-19 в САЩ и Китай*

Клъстър на заразата в Пекин увеличи загрижеността за възраждане на болестта

09:22 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като броят на заразените с коронавирус в Китай и САЩ нарасна, повишавайки вероятността обновените огнища на вируса да спрат възстановяването на търсенето, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,43%, или 1,33 долара, до ниво от 37,40 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 34,54 долара за барел, което е понижение от 1,72 долара, или 4,66%

Петролните показатели спаднаха с около 8% през миналата седмица, отбелязвайки първото си седмично понижение от април. Това се случи, защото заразените с коронавирус в САЩ започнаха да се увеличават. Само в събота бяха съобщени повече от 25 000 нови случаи в САЩ, след като повече щати съобщават за нови инфекции и хоспитализации.

„Възстановяването на търсенето на петрол ще е дълъг процес и нова вълна от случаи със сигурност ще породи притеснения, че то може да отнеме дори повече време, отколкото се смяташе първоначално“, отбелязват от ING Economics в бележка.

Промишленото производство в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, се е повишило за втори пореден месец през май, но ръстът е по-малък от очакваното, което предполага, че втората по големина икономика в света все още изпитва трудности.

Рафинериите на страната са увеличили производителността си през май с 8,2% на годишна база до около 13,6 милиона барела на ден, показват данни на правителството.

Панел от експерти към ОПЕК ще се срещне в четвъртък, за да обсъдят текущите рекордни съкращения на производството и дали страните изпълняват квотите си по последното споразумение.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни колективно като групата ОПЕК+, намаляват доставките с 9,7 милиона барела на ден, или около 10% от глобалната продукция, до края на юли.

Ирак, една от страните, обвинена в неспазване на ограниченията, се съгласи с партньорите си да съкрати допълнително продукцията си през юни. По-късно министърът на петрола на страната заяви, че през юни износът на страната ще бъде средно 2,8 милиона барела на ден.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,39% до ниво от 1730,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още