IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след силния ръст на цените вчера*

Американската банка Morgan Stanley намали прогнозата си за цената на петрола за 2019 г. с над 10%

10:14 | 10.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха с около 1% в четвъртък след силен ръст с около 5% вчера заради предпазливата реакция на пазарите по повод края на търговските преговори между САЩ и Китай, които приключиха без конкретни подробности за прекратяване на спора, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през февруари поевтиняват с 1,18% до 51,74 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 1,09% до 60,77 долара за барел.

И двата най-търгувани вида петрол поскъпнаха с около 5% в сряда благодарение на оптимизма, че Вашингтон и Пекин скоро могат да прекратят търговския си спор и по този начин бъде избегната всеобхватна търговска война между двете най-големи икономики в света и съответно негативен ефект върху глобалния растеж.

В четвъртък обаче положителните настроения избледняха поради липсата на подробности за преговорите.

Междувременно американската банка Morgan Stanley намали прогнозата си за цената на петрола за 2019 г. с над 10% в сряда, като посочи като причина за това „по-слабите очаквания за глобалния икономически растеж“ и увеличаването на доставките на петрол, най-вече от САЩ.

Morgan Stanley вече залага средна цена за Брент от 61 долара за барел при предишна оценка за 69 долара за барел за тази година. Актуализираната прогноза за WTI за 2019 г. е за средна цена от 54 долара за барел при предишна прогноза за 60 долара за барел.

В САЩ производството на суров петрол остава на рекордните нива от 11,7 млн. барела на ден през седмицата, приключила на 4 януари по данни на Администрацията за енергийна информация. А това води и до увеличаване на запасите на горива.

Резервите от бензин са нараснали с 8,1 млн. барела до 248,1 млн. барела, което е най-голямото седмично покачване от декември 2016 г., става ясно от данните в доклада. Запасите от дестилати са се увеличили с 10,6 млн. барела до 140,04 млн. барела.

Въпреки че резервите от суров петрол са се понижили с 1,7 млн. барела до 439,74 млн. барела, те остават над средната им петгодишна сезонно изгладена стойност от 435 млн. барела.

Увеличаването на производството на суров петрол в САЩ противоречи на усилията, които полага Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на доставките с цел справяне с пренасищането на пазара.

Цените на златото нараснаха с 0,39% до 1297 долара за тройунция, след като се повишиха очакванията, че Федералният резерв ще спре цикъла на затягане на лихвените проценти през тази година.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибави 0,08% към стойността си до 95,22 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,21% до 107,94 йени. Австралийският долар остана стабилен спрямо американския на ниво от 0,7171 долара.

* Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още