IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след снижената прогноза за растежа на Китай*

На стоковите пазари златото отстъпва с 0,10% до 1286,20 долара за тройунция, задържайки се около петседмичното си дъно

10:05 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, след като Китай намали целта си за икономическия растеж през 2019 г., снижавайки перспективите за търсене на „черно злато“, съобщава Ройтерс. В същото време ограничаването на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) все още осигурява известна подкрепа на цените.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,35% до 56,39 долара за барел. Сортът Брент понижава цената си с 0,40% до 65,41 долара за барел.

„В близко бъдеще е трудно да се повиши цената на петрола, тъй като пазарът все още не се е справил с излишъците, натрупани през втората половина на 2018 г.“, коментират от енергийната компания TS Lombard.

Със забавянето на глобалната икономика растежът в търсенето на петрол е незначителен, особено в Европа и Азия.

По-рано днес Китай обяви, че се е насочил към икономически растеж в диапазона от 6% до 6,5% през 2019 г. За сравнение, през миналата година беше отчетен ръст от 6,6% - най-ниският от десетилетия.

Растежът в търсенето на гориво е ограничен допълнително и от подобряването на енергийната ефективност.

Положителен, макар и ограничен, ефект върху пазарите идват от сигналите, че скоро може да бъде прекратен търговският спор между САЩ и Китай. Китайският министър на търговията Джон Шан заяви във вторник, че търговските преговори със САЩ са трудни, но допълни, че работните екипи от двете страни продължават преговорите си.

За да подкрепи пазарите от началото на годината, ОПЕК ограничава продукцията си с 1,2 млн. барела дневно. Картелът трябваше да реши през април дали да продължи да ограничава доставките, но според източници от ОПЕК решението вероятно ще бъде отложено до юни. Това означава, че ограниченията в производството ще продължават поне до тогава.

Свиването на производството от страна на ОПЕК, както и санкциите на САЩ срещу Венецуела и Иран се случват по същото време, в което САЩ отбелязват нови рекорди в производството на суров петрол. Щатската продукция е скочила с над 2 млн. барела на ден от началото на 2018 г., достигайки 12 млн. барела на ден през февруари за първи път в историята.

На стоковите пазари златото отстъпва с 0,10% до 1286,20 долара за тройунция, задържайки се около петседмичното си дъно. Медта и платината обаче поскъпват съответно с 0,57% и 0,05%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,12% до 96,75 пункта. Доларът поскъпва с 0,12% спрямо йената до 111,88 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,21% до 0,7077 долара.

* Информацията е актуална към 9:29 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още