IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия*

Рязкото увеличаване на случаите в Индия започна да подкопава надеждата за увеличаване на потреблението

10:25 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява на фона на опасенията, че засилването на разпространението на коронавируса ще навреди на търсенето в някои икономики и след данните за леко нарастване на американските запаси, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент понижават цената си с 0,44% до 66,28 долара за барел. Тези върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,54% до 62,33 долара след спад от над 1% във вторник.*

Нарастващите случаи на болни от Covid-19 в страни като Индия помрачават икономическото възстановяване в световен мащаб, въпреки че признаците за подобряване на търсенето на горива продължават да се увеличават. Спадът в цените на суровия петрол в сряда настъпва на фона на продължаващи разпродажби на акции, тъй като инвеститорите избягват риска.

Цената на петрола се е повишила с повече от една четвърт тази година, тъй ваксините проправиха път за разхлабване на ограниченията, по-голяма икономическа активност и повишена мобилност.

На този фон Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) планират да започнат облекчаване на големите съкращения на доставките от май. Но рязкото увеличаване на случаите в Индия започна да подкопава надеждата за увеличаване на потреблението.

„Това възстановяване няма да бъде равномерно и от време на време ще се появяват тези насрещни ветрове за пазара“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Австралия. По думите му като цяло все още има тенденция за възстановяване на търсенето в големите региони.

В същото време американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол са нараснали с 436 хил. барела миналата седмица, докато доставките на бензин са намалели с повече от 1,6 милиона барела. Ако бъде потвърдено от правителствените данни в сряда, това ще бъде първото увеличение на запасите от петрол от четири седмици.

В Индия нарастващите нови случаи принудиха някои щати да наложат ограничение на движението, като Ню Делхи въведе шестдневна блокада, която започна във вторник. С влошаването на ситуацията в Южна Азия Световната здравна организация предупреди, че случаите се увеличават във всички региони, с изключение на Европа.

В Япония Токио и Осака - двата най-големи и важни за икономиката града - ще поискат от правителството да обяви извънредно положение, за да се ограничи вълната на новозаразени само три месеца преди началото на отложената Олимпиада.

И все пак има оптимистични прогнози. Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол, очаква повишение на търсенето, когато светът излезе от пандемията, и прогнозира рали в цената от 70 до 75 долара за барел през третото тримесечие.

В Китай също има положителни признаци. Данните за трафика по време на пиковите сутрешни часове в градовете, включително в Пекин, са по-високи от средните нива през 2019 г.

„На места като Индия търсенето ще пострада заради нарастването на заразените и затягането на ограниченията“, каза Хайнс. „Но не очаквам това да спре общата възходяща тенденция“, коментира анализаторът.

*Информацията е актуална към 09:38 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още