IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на сериозен недостиг на пазара*

Търсенето на петрол в САЩ се е повишило до нови върхове, докато запасите се топят

10:08 | 14.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се задържа на червена територия, след като цената достигна най-високото ниво от октомври 2018 г., а запасите от суров петрол в САЩ продължават да намаляват, увеличавайки признаците на бързо затягане на глобалния пазар, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент понижават цената си с 0,1% до 76,41 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол отписва 0,2% от стойността си до 75,10 долара за барел, след като във вторник се повиши с 1,6%.

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от „черно злато“ са се свили с повече от 4 милиона барела миналата седмица. Това ще бъде осмо поредно седмично понижение, което е най-дългият период на спад от януари 2018 г., ако бъде потвърдено от правителствените данни по-късно в сряда.

Известна несигурност обаче се очертава над пазара. Индонезия публикува рекорден брой нови случаи на коронавируса, докато Сидни удължи блокадите, тъй като делта вариантът продължава да се разпространява по света. В същото време безизходицата на ОПЕК+ за повишаване на добива замъгли краткосрочните перспективи.

Международната агенция по енергетика вчера предупреди, че пазарът на петрол, който повиши цената си с над 50% от началото на годината, ще изпита недостиг, ако ОПЕК+ не разреши конфликта и не увеличи производството.

Преговорите се провалиха миналата седмица и изглежда все по-вероятно алиансът да не увеличи предлагането през август, тъй като членовете блокираха обема на доставките за клиентите следващия месец.

Петролът вероятно ще бъде нестабилен, докато алиансът не постигне компромис по отношение на доставките, коментират анализатори.

Търсенето на петрол в САЩ се е повишило до нови върхове с възстановяването на страната от пандемията, като потреблението на бензин и дизел се връща до нивата преди вируса.

В същото време запасите от бензин в САЩ са спаднали с 1,54 милиона барела през миналата седмица, докато запасите от дестилати са нараснали с 3,7 милиона барела, съобщава API.
 

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivan.r
преди 2 години
оно вдига потреблението на петрол, преебава добива че да се налага да си го кара от другия край на света, после олелеПълен цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
оно вдига потреблението на петрол, преебава добива че да се налага да си го кара от другия край на света, после олелеПълен цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
кат глеам май са теглили една путкка майннаа на екологията .... как беше фразата на Баш Майстора във филма на Море .... " - Няма нямааа да построим така Социализма, това го казвам аз Рангел - Баш Майстора .. " :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още