IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в трета сесия подред под тежестта на страховете за свръхпредлагане*

И двата най-търгувани вида петрол са се обезценили с над 30% спрямо нивата си от началото на октомври

10:27 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с над 1% във вторник, а негативният тренд продължава в трета поредна сесия, съобщава Ройтерс. Сред причините за реакцията на пазарите са данните за повишаване на запасите и рекордното производство на шистов петрол в САЩ, които предизвикват притеснения за свръхпредлагане.

Притесненията около бъдещето търсене на петрол на фона на отслабването на световния икономически растеж и съмненията за ефекта от планираните съкращения в добива от страна на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) също оказват натиск върху цените, коментират трейдъри.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поевтиняват с 1,86% до 48,95 долара за барел. Сортът Брент отчита понижение в цената си с 1,9% до 58,48 долара за барел, като за последните три сесии е отписал 4% от стойността си

И двата най-търгувани вида петрол са се обезценили с над 30% спрямо нивата си от началото на октомври, като WTI в момента се търгува на цени, които не са наблюдавани от октомври 2017 г.

„ОПЕК намали производството си в опит да балансира пазара, но данните от Кушинг (бел. р. Кушинг, Оклахома е пункт за доставка на петрол) все още показват свръхпредлагане“, коментира Хю Фрейм, портфолио мениджър във Frame Funds. Като според него това не се разглежда като благоприятен сигнал за пазара особено със забавянето на глобалния растеж.

Запасите в американския пункт за съхранение на петрол в Кушинг, Оклахома, откъдето се правят доставки по договорите за  WTI, са нараснали с над 1 млн. барела в седмицата 11-14 декември, съобщиха трейдъри, цитирайки данни на компанията Genscape.

Междувременно производството на петрол от седем големи шистови басейна в САЩ се очаква да достигне за първи път до 8,03 млн. барела на ден до края на годината по данни на Администрацията за енергийна информация.

С понижаването на цените на петрола производителите на шистов петрол, за които вече няма да е рентабилно да изпомпват „черно злато“ в крайна сметка ще спрат да работят и ще намалят доставките, но това ще отнеме известно време, смятат анализатори.

Междувременно и индустриалното производство в Китай е нараснало с най-слабия си темп от почти три години, докато икономиката продължава да губи инерция. 

На стоковите пазари златото поевтинява с минималните 0,04% до 1251,30 долара за тройунция. Спад в цената си отчитат също и медта и платината със съответно 0,71% и 0,29%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,07% до 97,06 пункта. Доларът поевтинява с 0,26% спрямо йената до 112,54 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,13% до 0,7188 долара.

*Информацията е актуална към 9:37 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още