IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за пръв път от четири сесии насам*

Разочароващите данни за китайската икономика и затегнатото предлагане на "черно злато" натежава на инвеститорите

09:45 | 16.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава за пръв път от четири търговски сесии насам, след като бързото разпространение на коронавируса в Китай нанесе силен удар върху икономиката на най-големия вносител на суровината в света, съобщава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,59%, или 1,77 долара, до 109,78 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,26%, или 1,40 долара, до 109,09 долара за барел.
petrol petrol

Промишленото производство в Китай и потребителското търсене са се свили до най-ниските си нива през април, откакто започна пандемията, докато търсенето на петрол и обработката му също са намалели. Строгите противоепидемични мерки доведоха до намаляло потребление на горива.

"Данните за Китай бяха неприятни, което ще изкара мечките на открито", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management Pte. По думите му ниската ликвидност допринася за волатилността на пазара.

Пазарът на "черно злато" преминава през период на силни сътресения от края на февруари насам заради руската инвазия в Украйна и новопоявилите се огнища на коронавирус в Китай. Войната доведе до поскъпване на храните и горивата, а цената на дребно на бензина и дизела в САЩ също допринесе за ускоряването на най-високата от десетилетия инфлация.

Освен това световният пазар на горива се затегна силно, след като много купувачи започнаха да избягват руския петрол.

Шанхай е един от най-силно ударените от вируса градове в Китай, но може и да се задава известно облекчение на хоризонта. Градът отчете втори ден без нови случаи на заразени с Covid-19.

В понеделник външните министри на Европейския съюз (ЕС) ще проведат заседание в Брюксел, за да обсъдят следващия пакет от санкции против Русия, като към момента е предложено идеята за забрана на руския внос на петрол да бъде отложена, поради възражения от страна на Унгария. Германия ще спре да внася руско "черно злато" до края на годината, дори ЕС да не успее да постигне консенсус по предложението, според представители на германското правителство.

*Към 09:29 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още