IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради опасенията от свръхпредлагането

Либийският добив расте и резервите от бензин в САЩ се повишават

09:59 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда заради опасенията от свръхпредлагането, тъй като либийският добив расте и резервите от бензин в САЩ се повишават, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,36% до 47,66 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,33% до 51,70 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Петролното поле „Шарара“ в Либия, което е най-голямото в страната, започна постепенно да подновява работа във вторник. Неотдавна продукцията там достигна 280 хил. барела дневно, но трябваше да затвори по-рано през август заради блокиран тръбопровод. Добивът от полето „Шарара“ е ключово за либийската продукция, която достигна 1 млн. барела дневно през юни – четири пъти повече от миналото лято.

Нарастващият добив в северноафриканската страна създава главоболия на ОПЕК, която заедно с други производители като Русия полага усилия да свие предлагането и по този начин да насърчи цените. За Либия е направено изключение от споразумението за понижаване на добива.

„Нагласите на петролните пазари остават мечи заради опасенията за свръхпредлагането и възможния провал на сделката в ОПЕК“, казва Люкман Отунуга, анализатор в инвестиционния посредник FXTM.

Следващата среща на министерско ниво от ОПЕК и страните извън картела се очаква на 22 септември.

Във вторник Американският петролен институт съобщи, че петролните резерви са се понижили с 3,6 млн. барела през седмицата до 18 август до 465,6 млн. барела. Запасите от бензин обаче растат с 1,4 млн. барела, а се очакваше спад.

Според Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA, нарастващите резерви от бензин не са добър сигнал в разгара на сезона в САЩ, когато се шофира най-много и когато търсенето на гориво обикновено е високо.

Официалните данни за петролните резерви се очакват днес в 17:30 часа българско време от Администрацията за енергийна информация.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още