IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко в очакване на срещата на ОПЕК+*

По-слабото от очакваното увеличение на запасите в САЩ и подновеното напрежение в Близкия изток също допринасят за повишаването на суровинните пазарни стойности

09:58 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в четвъртък преди срещата на държавите от ОПЕК и техните съюзници. Очаква се петролните производители да обсъдят по-нататъшното намаляване на добива с цел постигане на увеличение в суровинните пазарни стойности, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 46 цента или 0,90% до ниво от 51,59 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 47,14 долара за барел, което е повишение с 36 цента или 0,77%.

„Пазарните стойности на суровия петрол бяха подсилени от всеобщото положително настроение и от много по-ниските от очакваното ... данни за суровинните запаси в САЩ“, каза Маргарет Янг, пазарен анализатор на CMC Markets.

„Пазарът също предвижда намаляване на добива от страна на ОПЕК + заради значителното влияние, което Covid-19 оказа върху енергийното търсене в световен мащаб. Необходими са по-големи съкращения на производството, за да се повишат цените на петрола", добави тя.

Американските запаси от суров петрол са се повишили с по-малко от очакваното през миналата седмица, докато износът на петрол от САЩ е нараснал до над 4 милиона барела на ден за първи път от декември насам, което предполага увеличение на търсенето в чужбина.

Ресорните министри на държавите от ОПЕК ще проведат официалната си среща по-късно в четвъртък, която ще бъде последвана от заседание на по-широката група от производители ОПЕК + в петък.

Саудитска Арабия и други членове на организацията се стремят да спечелят подкрепата на Русия за допълнителни намаления на продукцията с цел повишение на цените ѝ.

Вместо това от Русия са предложили да бъдат запазени съществуващите съкращения до края на второто тримесечие, посочват източници.

Саудитска Арабия призовава за допълнителни съкращения от 1 млн. до 1,5 млн. барела на ден през второто тримесечие и задържане на съществуващите ограничения от 2,1 млн. барела на ден до края на 2020 г.

„Ако в рамките на ОПЕК+ бъде постигнато съгласие по средата между руските и саудитските искания, това може да не бъде достатъчно за поддържане на стабилността на цените“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„ОПЕК+ трябва да изпрати силно послание и всяко съкращение под 1 млн. барела само ще понижи пазарните стойности на петрола“, добави той.

Геополитическото напрежение в Близкия изток също допринася за повишението на суровинните цени. От коалицията, ръководена от Саудитска Арабия за борба в Йемен, заявиха, че са осуетили атака срещу нефтен танкер край бреговете на страната в Арабско море, съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA в сряда.

Въпреки това председателят на Международния валутен фонд заяви, че глобалното разпространение на коронавируса е заличило надеждите бурно икономическо разрастване през тази година.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,14% до ниво от 1640,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:31 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още