IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, подкрепен от прогнозата на ОПЕК+ за глобално възстановяване*

Техническият комитет на ОПЕК + повиши прогнозата си за растеж на търсенето през 2021 г., но предупреди за новия пик на пандемията в Индия, Япония и Бразилия

10:02 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва, подкрепен от прогнозата на ОПЕК+ за силно глобално възстановяване тази година въпреки тежката криза с Covid-19 в Индия и други страни, която помрачава краткосрочната перспектива, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,78% до 65,54 долара за барел, а тези върху американският суров петрол поскъпват също с 0,78% до 62,39 долара за барел.

Техническият комитет на ОПЕК+ повиши прогнозата си за растеж на търсенето през 2021 г., но предупреди, че новият пик на пандемията в Индия, Япония и Бразилия може да провали възстановяването на търсенето на петрол. Втората индийска вълна е особено смъртоносна, като претоварва здравната система и понижава разхода на гориво.

петрол петрол

Влошената перспектива в някои страни може да бъде предизвикателство за ОПЕК+, който се събира на месечна министерска среща в сряда, за да обсъди своята производствена политика, въпреки че групата вече се споразумя да започне да доставя повече петрол на пазара от май. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви в понеделник, че има „положителни сигнали" в глобалната икономика, но също така посочи фактори на петролния пазар, които изискват постоянна бдителност.

„Срещата на ОПЕК+ тази седмица ще трябва да балансира между подобрената обстановка в Китай, САЩ и Европа и негативните данни в Индия и други региони“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi. Малко вероятно е биковете в групата да могат да направят силни аргументи за ускорено облекчаване на производствените съкращения, добави той.

Комитетът от технически експерти на ОПЕК+ прогнозира, че потреблението на петрол ще се възстанови с 6 милиона барела на ден тази година спрямо миналата, според делегати, присъствали на панела в понеделник. Повечето от запасите от гориво, натрупани по време на пандемията, ще бъдат изчистени до края на това тримесечие, казаха те.

Възстановяването е подкрепено от силен отскок в Китай и САЩ, като в някои части на Европа се появяват също положителни признаци. Икономиката на Южна Корея се възстанови с по-силни темпове от очакваното през последното тримесечие, тъй като инвестициите се повишиха с нарастването на износа.

*Информацията е актуална към 09:37 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още