IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва рязко след търговското примирие между САЩ и Китай*

Във фокуса на трейдърите тази седмица е срещата на ОПЕК, на която се очаква да бъдат обявени съкращения на добива

10:35 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават силно в понеделник, след като САЩ и Китай се съгласиха на 90-дневно търговско примирие, което идва на фона на очакваната среща на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), обобщава Ройтерс. Очакванията на срещата на картела да бъде взето решение за намаляване на предлагането.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поскъпват с 4,75% до 53,35 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 4,46% до 62,11 долара за барел.

Допълнителна подкрепа за цените на „черното злато“ дойде от съобщението, че канадската провинция Албърта ще принуди производителите да намалят продукцията си с 8,7%, или 325 хил. барела дневно, за да се справят с претоварването на тръбопроводите, което доведе до увеличаване на обемите в складовете. По-голямата част от петрола на Албърта се изнася за САЩ.

Китай и САЩ се договориха на срещата в Аржентина през уикенда по време на срещата на Г-20 да не си налагат допълнителни мита за най-малко 90 дни, докато двете страни провеждат разговори за решаване на съществуващите им спорове.

Търговската война между двете най-големи икономики в света оказва сериозно отражение върху световната търговия, предизвиквайки загриженост за световната икономика.

Петролът не е от стоките, засегнатите от двустранните мита, но трейдърите обясняват, че позитивното настроение се прехвърля и върху търговията с „черно злато“.

Според инвестиционната банка Morgan Stanley се вижда лек ръст в перспективите за растеж през 2019 г. поради подновените преговори.

Във фокуса на трейдърите тази седмица е срещата на ОПЕК на 6 декември във Виена, на която производителите от картела заедно с Русия, се очакват да обявят съкращения на добива. Целта е да бъдат подкрепени цените, които са се понижили с около една трета от началото на октомври.

Повечето анализатори очакват намаляване на доставките с между 1 и 1,4 млн. барела на ден спрямо октомврийските нива. Именно тогава ОПЕК достигна най-високите си нива на производство от декември 2016 г. насам.

Руското производство на петрол възлиза на 11,37 млн. барела през ноември, което е спад спрямо достигнатия рекорд през октомври от 11,41 млн. барела на ден. Междувременно петролните производители в САЩ продължават да добиват рекордни количества, които достигат безпрецедентните нива от над 11,5 млн. барела на ден. Заради още по-високата сондажна активност повечето анализатори очакват производството на петрол в САЩ да се увеличи допълнително през 2019 г.

На стоковите пазари и златото поскъпва с 0,91% до 1237,10 долара за тройунция. Среброто, медта и платината повишават цената си с около 2%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,32% до 96,78 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,10% до 113,46 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 1,02% до 0,7381 долара.

* Информацията е актуална към 9:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още