IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с надежда за нови стимули в САЩ и намаляване на запасите*

Пазарът обаче остава загрижен за краткосрочното търсене

10:30 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на очакванията администрация на САЩ да продължи с огромни стимулиращи мерки, които биха повишили търсенето на гориво и биха намалили запасите от суров петрол, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,76% до 53,38 долара за барел. Фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,64% до 56,26 долара за барел, надграждайки ръста от 2,1% във вторник.

Номинираната за министър на финансите Джанет Йелън призова депутатите да „действат мащабно" по отношение на разходите за облекчаване на пандемията, засилвайки надеждата за масивни разходи за стимулиране на растежа.

„Със сигурност очакванията са, че стимулите ще подпомогнат по-добър растеж и по-добро търсене в САЩ“,  коментира Лаклан Шоу от National Australia Bank.

Пазарът обаче остава загрижен за краткосрочното търсене на петрол, тъй като Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол в очакване възобновените мерки за справяне с пандемията да ограничат възстановяването тази година.

Китайската столица Пекин обяви в сряда по-строги мерки за контрол на COVID-19, като ще спре пътуването с метро, след като градът отчете най-големия си ежедневен скок на новите случаи на коронавирус от повече от три седмици.

В страната избухна най-тежкото огнище на COVID-19 от март 2020 г. преди празника за Китайската Нова година. Повече от 20 провинции са помолили жителите си да останат по домовете си за празника.

Във вторник Германия удължи блокадите, засягащи повечето магазини и училищата, за още две седмици, до 14 февруари.

Инвеститорите в петрол ще следят за американските данни за запасите от суров петрол, които трябва да съобщят Американският петролен институт в сряда и Администрацията за енергийна информация в петък.

Шест анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляват, че запасите от суров петрол са спаднали с 300 000 барела през седмицата до 15 януари, но очакват запасите от бензин да нараснат с 3 милиона барела. Запасите на дестилати, които включват дизелово гориво и реактивно гориво, са се увеличили с 800 000 барела.

* Информацията е актуална към 09:42 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още