IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с възстановяването на оптимизма за търсенето*

Сателитните данни показват силно повишаване на трафика в Китай, Европа и в САЩ

09:14 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в петък, стимулирани от оптимизма за възстановяването на търсенето и въпреки ръста в  броя на заразените с коронавирус в някои американски щати и рекордното количество на суровинните запаси в САЩ, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,53%, или 0,63 долара, до ниво от 41,68 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,28 долара за барел, което е повишение от 0,53 долара, или 1,37%.

Като цяло пазарите на суровини гледат позитивно на глобалното възстановяване в петък, въпреки притесненията за втора вълна на коронавируса, каза Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Според анализаторите сателитните данни, показващи силно повишаване на трафика в Китай, Европа и в САЩ, говорят за възстановяване на търсенето на гориво.

Задръстванията в Шанхай през последните няколко седмици бяха повече в сравнение със същия период на миналата година, докато в Москва трафикът се върна обратно към нивата от миналата година, показаха данни на технологичната компания TomTom.

Въпреки това има опасения, че скока на случаите на Covid-19 в южните американски щати може да забави възстановяването на търсенето, особено тъй като някои от тези щати, като Флорида и Тексас, са сред най-големите потребители на бензин.

„Рискът от ново огнище може да засегне възстановяването на търсенето“, заявиха анализатори от ANZ Research.

Перспективата за увеличаване на производството в САЩ също ограничава ценовия ръст в петък.

Проучване сред  мениджърите в най-големия район за производство на петрол и газ в САЩ, извършено от клона на  Федералния резерв в Далас, установи, че повече от половината производители очакват да възобновят известна част от продукцията си до края на юли.

Според проучването една  трета от анкетираните са заявили че цената на WTI би трябвало да бъде между 36 и 41 долара за барел, за да възстановят продукцията си. Други 27% са казали, че цените ще трябва да варират между 41 и 45 долара за барел.

От своя страна, стойността на златото бележи спад от 0,17% до ниво от 1767,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още