IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва слабо на фона на затягане на предлагането*

Златото обаче поевтинява заради засилването на долара и търсенето на по-рискови активи

10:53 | 05.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, подкрепени от очакванията за затягане на предлагането заради санкциите на САЩ срещу Венецуела и свиването на производството от страната на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставки през март поскъпват с 0,24% до 54,69 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,18% до 62,53 долара за барел.

Според анализатори санкциите срещу Венецуела са фокусирали вниманието на пазара върху затягането на доставките в световен мащаб.

„Санкциите на САЩ срещу Венецуела могат да доведат до ограничаване на световното предлагане с между 0,5% и 1%“, смята Вивек Дар, анализатор в австралийската Commonwealth Bank.

Доставките от страна на ОПЕК се понижиха през януари с най-големия обем от близо две години въпреки по-бавното намаляване на продукцията от страна на Русия, сочи проучване на Ройтерс.

Русия действа в пълно съответствие с обещанието си да намали постепенно производството на петрол, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в изявление в понеделник, като добави, че производството е намаляло с 47 000 барела на ден през януари спрямо нивата от октомври.

Миналата седмица пък американските енергийни компании са свили броя на работещите сондажни платформи до 847 – най-ниският им брой за последните осем месеца.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,14% до 1317,50 долара за тройунция заради засилването на долара и търсенето на по-рискови активи. Среброто, медта и платината обаче поскъпват съответно с 0,03%, 0,5% и 0,16%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,12% до 95,95 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,03% до 109,92 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,29% до 0,7247 долара след решението на Австралийската централна банка да запази лихвите без промяна.

* Информацията е актуална към 10:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още