Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва слабо в очакване на потвърждение за срещата на ОПЕК+*

Пазарната стойност на сорта Брент се е удвоила през последните шест седмици

Петролът поскъпва слабо в очакване на потвърждение за срещата на ОПЕК+*

Снимка:  Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник. Търговците са в очакване на сигнали дали големите производители на суровина ще се срещнат по-късно тази седмица, за да удължат срока по рекордните съкращения на добива си, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,73%, или 0,28 долара, до ниво от 38,60 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 35,64 долара за барел, което е повишение от 0,20 долара, или 0,56%.

Цената на сорта Брент се удвои през последните шест седмици благодарение на намалението в доставките от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзниците, колективно известни като групата ОПЕК+. Въпреки това пазарните стойности на суровината все още отчитат спад с около 40% от началото на годината.

Още по темата

Производителите от ОПЕК+ обмислят да удължат срока по намалението на продукцията си от 9,7 милиона барела на ден, или около 10% от световното производство, до юли или август по време на онлайн среща, която вероятно ще бъде проведена на 4-и юни.

„Докато настоящото споразумение в рамките на ОПЕК+ се изпълнява, цените на петрола могат да се стабилизират в по-високи граници“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Съгласно плана на ОПЕК+, договорен през април, рекордното намаляване на доставките трябваше да се изпълнява през май и юни, а от юли до декември свиването на добива ще намалее до понижение от 7,7 милиона барела на ден. Саудитска Арабия води обаче преговори за удължаване на срока по агресивните съкращения.

Спадът в запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома до 54,3 милиона барела през седмицата, завършила на 29-и май, също подкрепя цените, заявиха търговците, позовавайки се на доклад на Genscape, публикуван в понеделник.

Въпреки това търговското напрежение между Китай и Съединените щати по отношение на законопроекта за националната сигурност на Хонконг, както и промишлените данни от понеделник, показващи, че азиатската и европейската заводска активност се подобрява, но все още остава в зоната на свиването, тежат на настроенията.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,07% до ниво от 1749,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:50 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Стабилното търсене вдига цената на арабския петрол в Азия