Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва слабо в очакване на срещата на ОПЕК+*

Все пак изглежда, че и двата сорта петрол ще изпратят шеста поредна седмица на повишения в стойността

Петролът поскъпва слабо в очакване на срещата на ОПЕК+*

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Цените на петрола се повишават слабо в петък, докато търговците са в очакване дали големите производители ще се ангажират с удължаване на срока по рекордните съкращения на добива, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,33%, или 0,13 долара, до ниво от 40,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,47 долара за барел, което е повишение от 0,06 долара, или 0,16%.

Все пак изглежда, че и двата сорта петрол ще изпратят шеста поредна седмица на повишения, стимулирани от досегашното намаление на продукцията и надеждите за възстановяване на търсенето. За седмица пазарните стойности на WTI нараснаха с близо 5%, докато тези на Брент се повишиха с около 13%.  

Още по темата

Представителите на страните от ОПЕК+ ще се срещне в събота, за да обсъдят удължаването на срока по рекордното намаление на продукцията, съобщи в петък телевизионният канал  Ennahar в Алжир, позовавайки се на източник от картела.

По-рано трима източници на ОПЕК+ заявиха, че през тази седмица може да се проведе министерска видеоконференция, ако Ирак и други производители се съгласят да се придържат към съществуващите съкращения на доставките.

Очакваше се страните Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците им, колективно известни като групата ОПЕК+, да се срещнат на 4-и юни, за да обсъдят удължаване на ограниченията върху  производството, но срещата бе отложена заради неспазването на сегашните квоти от страна на някои производители.

„Петролната група не успява да намери консенсус около удължаването на дълбоките съкращения на производството“, коментираха анализатори на ANZ Research.

„Нарастващият страх е, че не само споразумение за удължаване на дълбоките съкращения няма да бъде постигнато, но и производителите могат дори да намалят сегашните си свръхсъкращения. Това в крайна сметка ще доведе до покачване на производството през следващите седмици“, заявиха анализаторите.

Саудитска Арабия и Русия, две от най-големите страни производителки на петрол в света, искат да удължат срока  по намалението на производството с 9,7 милиона барела на ден до края на юли.

Ако ОПЕК+ не успее да постигне такова споразумение, това ще означава, че продукцията може да бъде  намалена със 7,7 милиона барела на ден от юли до декември, както беше договорено по-рано.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,60% до ниво от 1717,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Goldman Sachs: Търсенето на петрол няма да стигне нов пик през това десетилетие