IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след изненадващ спад на запасите в САЩ*

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо призова компаниите производителки на петрол да увеличат капацитета си, за да задоволят бъдещето търсене

10:06 | 17.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола вървят нагоре в сряда за четвърта сесия подред, след като данните от индустрията показаха изненадващ спад на запасите от суров петрол в САЩ, съобщава Ройтерс. На този фон продължават над пазара да тежат тревогите, свързани с геополитическото напрежение около изчезването на известния саудитски журналист.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,15% до 72,03 долара за барел. Повишението при сорта Брент е от 0,17% до 81,55 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,1 млн. барела миналата седмица в сравнение с очакванията на анализаторите за ръст с 2,2 млн. барела. Данните са на Американския петролен институт. Щатските запаси от бензин се свиват с повече от очакваните 3,4 млн. барела.

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация ще излязат по-късно в сряда.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува бързо натрупващото се осъдително отношение на света към Саудитска Арабия по делото за изчезналия журналист Джамал Кашоги, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Според изявление на Държавния департамент на САЩ ръководството на Саудитска Арабия твърдо отрича да разполага с каквато и да било информация за случилото се в консулството в Истанбул и обещава да предостави пълна информация за резултатите от разследването. Информацията стана ясна след телефонен разговор между президента Тръмп и престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Държавният секретар Майк Помпейо посети Рияд по поръчение на президента, за да обсъди с лидерите на кралството случая.

Джим Ритърбъш, президент на щатската петролна компания Ritterbusch and Associates, заяви, че Саудитска Арабия би могла да намали производството си с до 500 хил. барела петрол на ден „като предупреждение, ако САЩ изберат да наложат каквито и било санкции в отговор на случая Кашоги“.

Междувременно генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо призова компаниите производителки на петрол да увеличат капацитета си и да инвестират повече, за да задоволят бъдещото търсене, тъй като резервите от петрол в световен мащаб се свиват.

Руското правителство вече не ограничава увеличаването на производството на петрол от местните производители, заяви във вторник една от най-големите енергийни компании в страната - "Газпром Нефт".

Пазарът в момента е подкрепен и от сигнали, че иранският износ на суров петрол може би се свива по-бързо от очакваното преди влизане в сила на санкциите срещу Иран в началото на ноември.

Междувременно златото поевтинява с 0,39% до 1226,20 долара за тройунция заради засилването на долара в очакване на доклада от последната среща на Федералния резерв. Останалите метали също се търгуват на червена територия. Какаото поскъпва с 2,48%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,07% до 95,15 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 112,23 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,06% до 0,7137 долара. 

* Данните са актуални към 9:24 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
По тази логика ти си по голям комунист и от комунистите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Само изпрати едно упътване за официално разрешените рамки, че да не сгафим с някой коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
s3
преди 5 години
Демокрацията е добро нещо, но следва да се прилага само под стриктен контрол от управляващите. Свобода на личността само в официално разрешените рамки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Или джурнаглисите, Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите *** гледат и другите да правят равнис-мирно по тях?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Швепс!А санкциите срещу Русия, Иран и Венесуела?То само цело светъ само дирника на янките гледа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Демокрация батка. Имаш право на свободно слово, но има няколко условия, да не пречиш на властта като публикуваш разни глупости по нейн адрес и да не пишеш нищо срещу евр.еит.е. (за всеки случай, че не съм сигурен евреи нецензурна дума ли е). В противен случай изчезваш яко дим през комина.Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува бързо натрупващото се осъдително отношение на света към Саудитска Арабия по делото за изчезналия журналист Джамал Хашоги, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още