IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след овладяване на страховете за рецесия в САЩ*

Златото поевтинява с 0,37% до 1525,60 долара за тройунция, но е напът да отчете трета поредна седмична печалба

10:06 | 16.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък след два дни на отстъпление, след като данните за продажбите на дребно в САЩ помогнаха за овладяване на страховете за наближаваща рецесия в най-голямата икономика в света, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 1,47% до 55,27 долара за барел за доставка през септември. WTI поевтиня в сряда и четвъртък съответно с 1,4% и 3,3%. Сортът Брент регистрира ръст в цената си с 1,32% до 59 долара за барел за доставка през октомври. Брент се раздели с 2,1% от стойността си в четвъртък и с още 3% в сряда.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 0,7% през юли, като потребители са купували широк спектър от стоки, въпреки свиването при продажбите на автомобили. Данните бяха публикувани един ден, след като кривата на доходността в САЩ се обърна за първи път от 2007 г. и предизвика разпродажби на пазара на акции и при петрола.

Обърнатата крива на доходността се счита от историческа гледна точка за надежден сигнал за задаваща се рецесия.

„Като цяло данните от САЩ са малка светлината в мрака“, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

По-рано през седмицата стана ясно, че растежът на индустриалното производство в Китай се е забавил до над 17-годишно дъно, а икономиката на Германия отчете свиване през второто тримесечие.

Цената на Брент все още е с 10% по-висока от началото на годината благодарение на ограничаването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия. През юли ОПЕК+ се съгласи да удължи ограниченията в производството до март 2020 г., за да подкрепи цените.

Представител на Саудитска Арабия даде сигнал в началото на август, че могат да бъдат предприети още стъпки, като заяви, че „страната, е поела ангажимент да направи всичко възможно, за да поддържа пазара балансиран през следващата година“.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,37% до 1525,60 долара за тройунция, но е на път да отчете трета поредна седмична печалба.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,02% до 98,16 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 106,13 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,19% спрямо американския до 0,6788 долара.

*Информацията е актуална към 9:38 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още