IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след по-голям от очакваното спад на запасите в САЩ*

Златото обаче поевтинява с 0,39% до 1395 долара за тройунция след засилването на долара, като пазарите са в очакване на протокола от последното заседание на Фед

09:24 | 10.07.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в сряда след като във вторник нови данни показаха спад в запасите от суров петрол в САЩ за четвърта седмица подред, което намалява притесненията за свръхпредлагане в условията на напрежение на търговския фронт, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 1,45% до 58,67 долара за барел за контракти с доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,98% до 64,79 долара за барел с доставка през септември.

Петролът получава подкрепа през тази година основно от споразумението в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители извън картела, включително Русия.

По данни на Американския петролен институт запасите от суров петрол са намалели с 8,1 млн. барела до 461,4 млн. барела през седмицата, приключила на 5 юли. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за спад с 3,1 млн. барела. Официални данни от Администрацията за енергийни информация се очакват по-късно в сряда.

Цените на петрола бяха подложени на натиск заради загрижеността за световния икономически растеж на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

„Глобалният икономически растеж остава под натиск, което ясно се вижда от резултатите от последните проучвания в производствения сектор, а това ще повлияе на търсенето на суровини като петрола“, коментират анализаторите от NAB.

Все пак прогнозите са, че производството на суров петрол в САЩ ще нарасне до рекордните 12,36 млн. барела на ден през тази година спрямо произвежданите през 2018 г. 10,96 млн. барела на ден.

ОПЕК и неговите съюзници се договориха през миналата седмица да удължат сделката за ограничения в производството до март 2020 г. Брент повиши стойността си с близо 20% през 2019 г., подкрепен от споразумението и напрежението в Близкия изток около Иран.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,39% до 1395 долара за тройунция благодарение на засилването на долара, като пазарите са в очакване на протокола от последната среща на Федералния резерв в сряда вечерта българско време. Среброто и платината регистрират спад в цената си съответно с 0,28% и 0,15%, докато медта поскъпва с 0,65%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,107 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,03% до 108,88 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,10% спрямо американския до 0,6921 долара.

*Информацията е актуална към 8:54 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Знаят те, но висчко обясняват със САЩ, що иначе не им изнася:Le Monde: Русия стана диригент на ОПЕКhttps://bgr.news-front.info/2019/07/10/le-monde-rusiya-stana-dirigent-na-opek/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
forexboy
преди 4 години
Това поскъпване на 5 минутна графика ли се забелязва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още