IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след спад на запасите в САЩ*

ОТ ОПЕК са посочили, че ще продължат да ограничават доставките въпреки натиска от страна на Доналд Тръмп да се спре изкуственото затягане на пазарите

08:55 | 27.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в сряда, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ намаляват, съобщава Ройтерс. В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) продължава да се придържа към обемите, с които ограничава доставките въпреки натиска от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,88% до 55,99 долара за барел за контракти с доставка през април. Повишението при сорта Брент е с 0,64% до 65,63 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 4,2 млн. барела до 444,3 млн. барела през седмицата, приключила на 22 февруари, сочат оценките на Американския петролен институт. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация се чакат по-късно в сряда.

Петролните пазари бяха подкрепени от началото на годината от ограничаването на доставките от страна на ОПЕК, заедно с други страни извън картела, включително Русия. В рамките на ОПЕК+ в края на миналата година беше договорено да бъде намалено производството на петрол с 1,2 млн. барела на ден, за да бъдат подкрепени цените.

От групата са посочили, че ще продължат да ограничават доставките въпреки натиска от страна на Доналд Тръмп през тази седмица да се спре изкуственото затягане на пазарите.

„Цените на суровия петрол нараснаха напоследък, но не заради силен растеж и нарастващо търсене, а главно поради политически решения за намаляване на производството от страна на ОПЕК и съюзниците му“, коментира Оле Хансен от датската банка Saxo Bank.

Въпреки това количеството петрол е напълно достатъчно в момента, тъй като производството в САЩ е нараснало с над 2 млн. барела през изминалата година до рекордните 12 млн. барела на ден, а и защото растежът на търсенето е слаб поради глобалното забавяне на икономиката и подобряването на енергийната ефективност от страна на индустрията.

Но така или иначе според Хансен намаляването на производството от страна на ОПЕК досега не е успяло да създаде напрежение, което да поддържа продължително време възходящ тренд на цените.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,07% до 1329,40 долара за тройунция. Останалите метали като цяло обаче се търгуват на червена територия в сряда сутринта.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,10% до 96,14 пункта. Доларът поевтинява с 0,13% спрямо йената до 110,45 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,08% до 0,7180 долара. 

* Информацията е актуална към 8:21 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още