Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва в сряда заради затегнатия пазар*

Администрацията за енергийна информация снижи прогнозата си за 2019 г. за търсенето на петрол в света с 20 хил. барела на ден до 1,38 млн. барела на ден

Петролът поскъпва в сряда заради затегнатия пазар*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, докато американските санкции срещу Иран и Венецуела, както и продължаващите ограничения на доставките от страна на ОПЕК поддържат пазара относително затегнат, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,68% до 61,82 долара за барел за контракти с доставка през юни. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,46% до 70,20 долара за барел за доставка през юли.
Според анализатори санкциите срещу Иран и Венецуела поддържат световните петролни пазари затегнати.

Вносът на суров петрол в Китай през април нарасна рекордно до 10,64 млн. барела на ден според данни на китайската митническа администрация. Това е увеличение с 11% спрямо същия месец на миналата година. Освен това страната е най-големият вносител на петрол в света. От последните данни става ясно още, че вносът на петрол в Китай през първите четири месеца на годината е средно около 10,03 млн. барела на ден, което е с 8,9% повече спрямо същия период на миналата година.

Нарастването на търсенето на петрол в Китай се случва в момент, когато предлагането е ограничено.
САЩ възстановиха санкциите срещу Иран през ноември миналата година, а от началото на май дори ги затегнаха, слагайки край на изключенията, които важаха за някои вносителите. Близкоизточната страна обаче заяви, че ще се противопостави на санкциите и ще продължи да изнася петрол.

Повечето анализатори очакват износът на ирански петрол да спадне до малко над 500 хил. барела на ден спрямо 1 млн. барела на ден през април.

Вашингтон освен това е наложил санкции и срещу Венецуела, което още повече нарушава доставките на суров петрол.

Американските санкции обаче станаха факт на фона на вече затегнато предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол от началото на годината с цел да бъдат подкрепени цените на петрола. Има очаквания все пак, че Саудитска Арабия ще увеличи производството си на суров петрол, за да отговори на нуждите на пазара.

ОПЕК ще се срещне във Виена в централата си през юни, за да бъде обсъдената политиката на картела до края на годината.

По-високите цени на петрола в сряда отчасти компенсират поевтиняването от предишните дни, което беше предизвикано от информацията, че САЩ ще увеличат митата върху китайски стоки от този петък.

В същото време Администрацията за енергийна информация снижи прогнозата си за 2019 г. за търсенето на петрол в световен мащаб с 20 хил. барела на ден до 1,38 млн. барела на ден.

Увеличаването на производството на петрол в САЩ може скоро да облекчи затегнатия глобален пазар. За тази година се очаква щатската продукция да достигне средни нива от 12,45 млн. барела на ден. За сравнение сегашните нива са 12,3 млн. барела на ден, което също е рекорд.

За 2020 г. Администрацията за енергийна информация прогнозира, че производството в САЩ ще достигне средно 13,38 млн. барела на ден, превръщайки САЩ в най-големият производител на петрол в света след Русия и Саудитска Арабия.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,25% до 1288,80 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия, докато какаото поевтинява с 1,67%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,13% до 97,42 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,17% до 110,07 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,14% спрямо американския до 0,7022 долара.

*Информацията е актуална към 9:03 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Високото напрежение в Близкия изток продължава да увеличава цените на петрола*