IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва въпреки ескалацията на напрежението между САЩ и Китай*

Саудитска Арабия се оплака от опит да се подкопае сигурността на доставките, след като два танкера на страната бяха атакувани

10:00 | 14.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха във вторник, макар че ръстовете са ограничени заради ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,25% до 61,19 долара за барел за доставка през юни. Повишението при сорта Брент е с 0,37% до 70,49 долара за барел за доставка през юли.

По-рано в сесията вниманието беше привлечено от изявление на Саудистака Арабия, че два от петролните танкера на страната са сред атакуваните край бреговете на Обединените арабски емирства, описвайки случая като опит да се подкопае сигурността на доставките на фона на напрежението между САЩ и Китай.

Анализаторите обаче твърдят, че търговската война на САЩ и Китай натежава върху пазара като цяло.

„Петролният пазар няма как да избегне увеличаването на напрежението в търговията“, коментира Фин Зиебел, страши икономист в National Australia Bank.

В понеделник Китай пренебрегна предупреждението на американския президент Доналд Тръмп и реши да наложи по-високи мита за редица стоки внос от САЩ, включително за замразени зеленчуци и втеченен природен газ.

От американска страна заявиха в понеделник, че са убедени, че световните петролни пазари са добре снабдени. Според анализатори обаче не трябва да се забравя и фактът, че САЩ са наложили санкции на Иран и Венецуела.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, вероятно ще повиши производството си много предпазливо в сравнение с миналата година. През 2018 г. производството на кралството нарасна до рекордно високи стойности от над 11 млн. барела на ден през ноември след призив на Тръмп за реакция заради свиването на иранския износ.

Засега Рияд не е склонен да ускори доставките и рискува да натрупа запаси въпреки натиска от страна на администрацията на Тръмп за намаляване на цените на петрола.

На стоковите пазари златото поевтинява с минималните 0,15% до 1299,80 долара за тройунция. Среброто, медта и платината обаче поскъпват съответно с 0,16%, 0,24% и 0,76%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валутим се понижи с 0,02% до 97,33 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,27% до 109,59 йени. Австралийският долар се търгува с преднина спрямо американския до 0,6950 долара.

*Информацията е актуална към 9:11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още