Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва заради ограниченията в предлагането*

Според енергийния консултант FGE глобалното търсене на суров петрол може да спадне до под 1 млн. барела на ден през 2019 г.

Петролът поскъпва заради ограниченията в предлагането*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движат във възходяща посока във вторник заради очакванията, че страните производителки от ОПЕК ще продължат да ограничават доставките, съобщава Ройтерс. Целта на ОПЕК е да се предотврати падането на цените на фона на забавянето на световната икономика, което започна да се отразява и на търсенето на горива.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,56% до 53,56 долара за барел за доставка през юли. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,19% до 62,41 долара за барел за доставка през август.

Цените на петрола са се понижили с около 20% спрямо най-високите си стойности за 2019 г., достигнати в края на април заради забавянето на световната икономика.

Русия заяви в понеделник, че може да подкрепи удължаването на ограниченията в производството, които са факт от януари насам, като предупреди, че цените могат да паднат дори до 30 долара за барел, ако се доставя твърде много суров петрол.

ОПЕК+ трябва да се срещне в края на юни или началото на юли, за да вземе решение относно производствената политика до края на годината.

„Поради общия страх от икономически спад и осъзнаването, че растежът на търсенето се забавя, никой няма да се противопостави на удължаване на споразумението в рамките на ОПЕК+“, смята Ферейдън Фешараки от енергийния консултант FGE.

Според FGE глобалното търсене на суров петрол може да спадне до под 1 млн. барела на ден през 2019 г. в сравнение с предишни очаквания за търсене в диапазона от 1,3 до 1,4 млн. барела на ден.

Междувременно златото поскъпва с 0,23% до 1332,40 долара за тройунция. Среброто и медта отчитат ръст в цената си съответно с 0,35% и 0,62%. Платината обаче поевтинява с 0,03%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с минималните 0,02% до 96,727 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,13% до 108,59 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,07% до 0,6956 долара.

*Информацията е актуална към 7:43 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Китай продължава да купува американски петрол въпреки търговската война