IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради спада на запасите в САЩ*

Добивите на черното злато в страната обаче достигат 47-годишен пик

09:39 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през януари поскъпват с 0,18% до 56,70 долара за барел по време на азиатската търговия. Сортът брент също отбелязва повишение в цената си от 0,58% до 62,80 долара за барел.

Цените се увеличават заради данните, че запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 5,1 млн. барела през седмицата, приключила на 8 декември. Това е четвъртата поред седмица на спад на щатските запаси, като те са на най-ниското си ниво от октомври 2015 г., отбелязва Ройтерс. 

„Следващите четири седмици ще бъдат интересни. Ако пазарът може да оцелее без доставките от Forties, след като заработи отново на пълни обороти, това може да доведе до разпродажби“, коментира Сукрит Виджаякар, директор на консултантската компания за енергетика Trifecta, цитиран от Ройтерс. 

Петролопроводът Forties Pipeline System работи с намален капацитет от 7 декември, когато при рутинна проверка беше открит теч. През съоръжението минават около 450 хил. барела суров петрол на ден от Северно море до Шотландия.

Влияние върху цената на петрола оказват и увеличените добиви в САЩ с 16% от средата на 2016 г. до 9,78 млн. барела на ден. Това е най-големият обем от началото на 70-те години насам и се доближава до нивата на едни от най-големите производители на петрол - Русия и Саудитска Арабия.

Златото също е с положителен тренд в четвъртък, като фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари отбелязват повишение с 0,88% до 1 259,60 долара за тройунция.

След като късно вечерта в сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, както се очакваше, но остави непроменена своята прогноза за лихвените нива в следващите години, доларовият индекс се понижи до 93,359 пункта.

Срещу японската йена зелените пари останаха стабилни на ниво от 112,56 йени. Австралийският долар получи подкрепа от данните за заетостта в страната. Той поскъпна с 0,37% до 0,7665 щастки долара.

*Информацията е актуална към 9:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още