IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва, след като достигна 7-годишен връх

Пазарите вече ценообразуват повишеното търсене от страна на работещи досега на газ електроцентрали, които може да преминат към петрол

07:55 | 05.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Петролът продължи да поскъпва и в азиатската търговия, след като цената му се повиши до най-високото ниво от 2014 г. насам след решението на ОПЕК+ да запази планираното си постепенно увеличаване на предлагането, въпреки че пазарът е изправен пред енергийна криза, предава Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха на ниво от близо 78 долара за барел, след като в понеделник поскъпнаха с 2,3%, тъй като алиансът не увеличи допълнително вече решеното по-рано увеличение от 400 000 барела на ден за ноември. Някои наблюдатели на пазара очакваха групата, ръководена от Саудитска Арабия и Русия, да увеличи производството с повече от планираното поради скока в цените на природния газ, който доведе до по-голямо търсене на суров петрол и продукти от нефта преди зимата.

Фючърсите върху Брента с доставка декември добавят 0,5% към стойността си до 81,63 долара за барел на Лондонската борса ICE Futures Europe, след като в понеделник поскъпнаха с 2,5% до най-високото си ниво от октомври 2018 г.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през ноември поскъпват с 0,4% до 77,89 долара за барел на New York Mercantile Exchange.

Пазарите на суров петрол са затегнати, тъй като икономиките се възстановиха от пандемията, а ОПЕК прогнозира дефицит на предлагането през следващите два месеца. Goldman Sachs Group Inc. предвижда, че ще има търсене от допълнителни 650 000 барела дневно по-късно тази година, тъй като комуналните компании, които се затрудняват да се справят с високите цени на природния газ, преминават към петрол, докато Saudi Aramco заяви, че газовата криза вече увеличава потреблението на суров петрол. От Goldman Sachs посочват, че основният сценарий в момента им е за увеличение в цената на сорта Брент до 90 долара за барел спрямо 81 долара в момента.

Някои от газовите електроцентрали в света могат да преминат към използване на петрол и въпреки че е твърде рано да се каже дали това ще е масово явление, пазарите вече са ценообразували това увеличение на търсенето на суров петрол. Saudi Arabian Oil Co. прогнозира, че временно преминаване от природен газ към петрол при известно производство на електроенергия може да добави увеличи търсенето на петрол с 500 000 барела на ден.

„Цените вероятно ще продължат да бъдат поддържани високи през последното тримесечие, като преминаването от газ към петрол и скъпите въглища увеличават допълнително потреблението на петрол“, каза Уил Сунчил Юн, старши анализатор за стоките във VI Investment Corp.

В САЩ сондажите и добивът на петрол се увеличават, въпреки че тепърва ще се връщат към нивата преди пандемията. Последният път, когато вътрешните за страната цени на суровия петрол бяха толкова високи, имаше приблизително с 1100 повече платформи, добиващи недрата за петрол, спрямо само 428, работещи миналата седмица по данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes Inc.

Това беше преди пандемията да намали търсенето на горива за транспорт - и преди в края на 2014 г.  ОПЕК и нейните пазарни съюзници да започнат ценова война срещу американските шистови компании, като развъртяха крановете и наводниха пазара с евтин суров петрол.

Среднодневното производство на суров петрол в САЩ е с 6,7% по-ниско в сравнение с година по-рано, докато търговските запаси от суров петрол, с изключение на правителствения стратегически петролен резерв, са с 15% по-ниски, показват данните на американската Администрация за енергийна информация.

Решението на ОПЕК+ „ще ни позволи да продължим да нормализираме пазарната ситуация“, заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак по време на реч на срещата, част от която беше излъчена от държавния телевизионен канал „Россия 24“. Министрите ще се срещнат отново, за да обсъдят производствената политика, на 4 ноември.

„Мисля, че ОПЕК вероятно просто си казват:„ Вижте, това не е нашата криза, не можем да направим много, за да я разрешим“, каза Ричард Гори, управляващ директор в индустриалния консултант JBC Asia Pte, в интервю за Bloomberg Television. „Допълнителните барели може да добавят малко натиск надолу върху цените, но те няма да решат енергийната криза“.

Последните поскъпвания на петрола са част от широко нарастване на цените на суровините - от дървен материал и овес до пропан и природен газ. Ценовите ръстове се стимулират от рязкото нарастване на търсенето от страна на отварящите се икономики, които изпреварват способността на производителите да увеличават производството и ефективно да доставят суровини на пазара. Повишаващите се цени се предават на потребителите чрез увеличаване на цената на готовите стоки и предизвикват опасения, че инфлацията може да попречи на икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още