IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва в очакване на квотна сделка на ОПЕК*

Най-големият проблем на ОПЕК е увеличаването на производството в САЩ с около 2 млн. барела на ден през последната година до над 11,5 млн. барела на ден

10:33 | 04.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движат във възходяща посока и във вторник, продължавайки ръстовете си от предходния ден в очакване Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) да обяви съкращения на добива, съобщава Ройтерс. Ефект върху търговията оказва и принудителното намаляване на канадската продукция.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поскъпват с 1,06% до 53,51 долара за барел. Сортът Брент регистрира повишение в цената си с 1,02% до 62,32 долара за барел.

И двата показателя се покачиха с около 4% в предишната сесия, след като Вашингтон и Пекин се споразумяха за 90-дневно примирие в търговския си спор, преди да предприемат други действия.

„Цените на петрола вероятно ще се повишат постепенно през тази седмица, тъй като инвеститорите очакват намаляване на предлагането от страна на ОПЕК+“, заяви Бенджамин Лу от сингапурската брокерска къща Phillip Futures.

ОПЕК ще се срещне на 6 декември във Виена с цел постигане на споразумение за съвместна продуктова политика, като тя ще бъде обсъдена и с Русия, която не е член на картела.

„Очакванията ни са ОПЕК да постигне споразумение за намаляване на производството този четвъртък“, смятат от американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Според анализаторите от банката ще е необходимо намаляване на производството от страна на ОПЕК и Русия с 1,3 млн. барела на ден, за да се обърне тенденцията към значително увеличаване на резервите.

Goldman Sachs очакват съвемстно усилие от страна на ОПЕК и Русия за ограничаване на доставките, за да бъде подкрепена цена за сорта Брент от над 65 долара за барел.

Допълнителна подкрепа за цените на „черното злато“ дойде от съобщение в неделя, че канадската провинция Албърта принуждава производителите да намалят добива си с 8,7%, или 325 хил. барела дневно, за да се справят с претоварването на тръбопроводите, което доведе до увеличаване на обемите в складовете. По-голямата част от петрола на Албърта се изнася за САЩ.

Най-големият проблем на ОПЕК е увеличаването на производството в САЩ с около 2 млн. барела на ден през последната година до над 11,5 млн. барела на ден.

Междувременно и цената на златото расте с 0,23% до 1242,50 долара за тройунция. Среброто и медта поскъпват съответно с 0,46% и 0,25%, докато платината поевтинява с 0,38%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,24% до 96,72 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,50% до 113,09 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,33%.

* Информацията е актуална към 9:54 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Първо се върни е четвърти кла си се научи да пишеш правилно, защото така показва "умните и красивите" колко сте умни, красиви и грамотни. И второ, ако не си рзбрал да те светна, че след 20 до 30 години петрола на планетата Земя ще е на привършване, ако не и свършил. Така че тези мантри, че света бил претъпкан с петрол върви ги обяснявай на някой "умен и красив" като теб дето ще може да те разбере.... тъкмо ще сте си като дупе и ***. В смисъл ще се разбирате просто чудесно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още