Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът се насочи към седмичен ръст въпреки решението на ОПЕК да засили добива*

Има и положителни признаци от Азия с възраждането на покупките на суров петрол от китайските рафинерии

Петролът се насочи към седмичен ръст въпреки решението на ОПЕК да засили добива*

Снимка: Bloomberg L.P.

Признаците за затягане на петролните пазари и отслабването на американската валута насочват цените на „черното злато“ към седмичен ръст, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,14 на сто до 73,13 долара за барел. Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) изтрива 0,09% от стойността си, търгувайки се за 69,93 долара за барел.

Средната цена на сортовете от кошницата на ОПЕК се понижава с 0,29 на сто до 71,27 долара за барел.

Канадският бенчмарк Western Canadian Select поскъпва с 2,39% до 57,94 долара за барел.

Данните на правителството на САЩ показват по-голямо от очакваното нарастване на запасите от суров петрол в навечерието на смущенията, причинени от урагана „Айда“. Доларът отслабва, което прави стоките, включително суровините, по-евтини за чуждестранните купувачи.

Седмичното нарастване на петролните цени се случва въпреки решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия, да увеличат добива. Широкият алианс ОПЕК+ се позовава на по-ниските нива на запасите от суров петрол в развитите страни и ускоряващото се икономическо възстановяване.

Има и положителни признаци от Азия с възраждането на покупките на суров петрол от китайските рафинерии и подобреното потребление на автомобилни изкопаеми горива в Индия.

„Освен ако не се появи нов вариант на коронавируса, икономическите настроения и търсенето на петрол трябва да започнат да се насочват в посока нагоре“, споделя Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

В САЩ производителите на петрол в Мексиканския залив все още се опитват да рестартират добива, след като ураганът „Айда“ премина през региона миналия уикенд. Сред засегнатите Royal Dutch Shell Plc откри повреда в свои офшорни съоръжения. Exxon Mobil Corp. се възползва от американския стратегически петролен резерв, за да съживи производството на бензин в Луизиана.

Инвеститорите, включително тези, които влагат средства в стоки, очакват ключовите данни за новите работни места на САЩ, за да получат по-ясна представа за силата на възстановяването на пазара на труда, което може да повлияе на плана на Федералния резерв за намаляване на програмата му за изкупуване на активи.

*Информацията е актуална към 9:15 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Със "Северен поток 2" Русия завършва 30-годишна визия за независимост