IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първото си месечно понижение от ноември*

ОПЕК+ вероятно ще приеме поредното умерено увеличение на предлагането, въпреки че до момента картелът вече изпитва затруднения да достигне повишенията

09:51 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към отбелязването на първия си месечен спад в цената от ноември насам, докато членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, се подготвят за редовното си ежемесечно заседание, пише Bloomberg.

В четвъртък световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,15%, или 0,17 долара, до 116,09 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,14%, или 0,16 долара, до 109,94 долара за барел. В сряда сортът изтри близо 2 на сто от стойността си, като е напът да отбележи първото си месечно понижение от миналия ноември насам.

Petrol Petrol

Сянката на нарастващите опасения от икономическо забавяне на фона на затягането на паричната политика от централните банки натежа на петролния пазар този месец, като засенчи бързото му затягане, след възстановяването на активността.

Очакванията са ОПЕК+ да приеме поредното умерено увеличение на предлагането през август, въпреки че до момента картелът вече изпитва затруднения да достигне повишенията. САЩ многократно са апелирали организацията да произвежда повече, като предстои президентът Джо Байдън да посети Близкия изток следващия месец.

Търсенето на бензин в САЩ показва признаци на облекчаване само три седмици след началото на летния сезон - в който обичайно има високо търсене на горива -  а близо рекордните цени на дребно вероятно насърчават потребителите да стоят по-близо до дома.

"Изглежда средата на по-високи цени върши работата си, що се отнася до търсенето", коментира Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV, базиран в Сингапур. "Колкото до ОПЕК+, не очаквам никакви изненади от групата. Смятам, че ще е сравнително кратко заседание", допълни Патерсън.

До момента петролът е поскъпнал с около 45%, след като икономическото възстановяване, в комбинация с руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми на снабдителните вериги, затегнаха пазара.

Щатските запаси на петрол в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са достигнали критично ниски нива, докато рафинериите произвеждат толкова гориво, на колкото са способни, а търсенето зад граница на барели продължава да е силно.

*Към 09:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още