Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът се насочва към първото си седмично понижение от три седмици*

Инвеститорите продължават да следят перспективите за ембарго на Европейския съюз върху руския внос на петрол

Петролът се насочва към първото си седмично понижение от три седмици*

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Петролът отново поскъпва в края на волатилната седмица, докато инвеститорите осмислят перспективите за ембарго на Европейския съюз (ЕС) върху руския внос на суровината и несигурността относно развитието на пандемията в Китай, съобщава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,31%, или 1,41 долара, до 108,86 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,08%, или 1,15 долара, до 107,28 долара за барел. Сортът се насочва към първото си седмично понижение от три седмици насам.

Някои европейски страни посочиха, че може да се наложи ЕС да обмисли отлагане на ембаргото върху руския петрол, ако не успее да убеди Унгария да даде съгласието си по мерките. Властите в Пекин отхвърлиха слуховете, че столицата ще премине в пълно блокиране на фона на продължаващите ограничения в Шанхай.

Към момента суровината е поскъпнала с над 40% тази година, докато икономиките се възстановяват от пандемията, въпреки че войната в Украйна и развитието на пандемията в Китай допринасят за волатилна търговия от края на февруари насам.

Световният бенчмарк Брент продължава да е в бича структура, което е сигнал за затегнат пазар.

"Рисковете, че Брентът отново ще достигне горната граница на скорошния си диапазон от около 116 долара за барел, нарастват", каза Джефри Хали, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. "Натискът на световно ниво върху доставките на дестилати и дизел също е фактор, допринасящ в тази посока", допълни експертът.

Инвеститорите осмислят влиянието от свиващите се щатски резерви на горива на фона на предстоящия летен сезон - през който традиционно има голямо движение - заедно с перспективите от агресивно затягане на паричната политика на САЩ, след като данните показаха ускорено покачване на потребителските и производствените цени през април.

Някои държави членки на ЕС посочиха, че отлагането на ембаргото върху руските доставки на петрол ще позволи на съюза да продължи с останалата част от предложения пакет санцкии.

Приходите на Русия от петрол са се увеличили с 50% от началото на годината въпреки наложените санкции след инвазията в Украйна, която накара много купувачи да се откажат от суровината.

*Към 09:34 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Възможността от облекчаване на мерките в Китай повишава цената на петрола*