IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към трети пореден седмичен ръст*

ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол ще скочи с около 5 милиона барела на ден през втората половина на 2021 г.

09:52 | 11.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се насочва към трети пореден седмичен ръст, след като тази седмица се повиши до над 70 долара за барел в знак на подобряване на перспективите за търсене, съобщи Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,09% до 70,23 долара за барел, но се задържат близо до рекордното си ниво тази седмица, което е най-високото от октомври 2018 г. Пътният трафик в САЩ и по-голямата част от Европа се върна почти до предвирусните нива, а ОПЕК прогнозира, че глобалното възстановяване ще се ускори през втората половина на годината.

Цената на сорта Брент се понижава леко – с 0,07% до 72,47 долара за барел.*

петрол петрол

Пазарът укрепва и Goldman Sachs Group вижда, че търсенето на самолетни горива се увеличава с ускоряването на ваксинациите. Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще представи актуализирани данни за пазара по-късно в петък.

Тази година цената на петрола е нараснала с повече от 40%, тъй като силното възстановяване в Европа, САЩ и Китай подкрепи цените въпреки завръщането на Covid-19 в Азия. Пазарът продължава да следи иранските ядрени преговори, като американските представители апелираха Техеран да приеме „взаимно завръщане“ към сделката.

„Очакванията за възстановяване на търсенето в западното полукълбо са напълно оценени от пазара, така че следващият ръст може да не се случи скоро“, коментира Вандана Хари, основател на енергийната консултантска компания Vanda Insights в Сингапур. „Биковете решиха да не се притесняват за завръщането на Иран на пазара, докато това не се случи в действителност“, заяви той.

Очакванията са, че търсенето на петрол ще скочи с около 5 милиона барела на ден през втората половина на 2021 г. в сравнение с първата половина, показа доклад на ОПЕК в четвъртък. Прогнозите бяха леко променени в сравнение с тези преди месец.

*Информацията е актуална към 09:25 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още