IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се радва на стабилен ръст на цените за трети ден подред*

Златото достигна двуседмичен връх, преминавайки ключовата граница от 1300 долара за тройунция

09:54 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, подкрепени от продължаващите ограничения от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, съобщава Ройтерс. В предишните два дни също бяха отчитани повишения в цените при търговията с "черно злато".

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,51% до 57,16 долара за барел за контракти с доставка през май. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,27% до 66,85 долара за барел за доставка през април.

Във Венецуела прекъсване на електрозахранването остави страната без ток в продължение на шест дни, което затруднява болниците да поддържат работещо оборудването, а храната се разваля на фона на тропическите високи температури. Проблеми има и с главния петролен терминал на страната.

„Проблемите с електрическата система вероятно ще ускорят загубата от 700 хил. барела петрол на ден от общия обем на доставките“, коментираха ситуацията във Венецуела от британската банка Barclays.

Въпреки това не всички сигнали показват затягане на пазара. От National Australia Bank заявиха, че картината по отношение на перспективите пред петролния пазар е смесена. Според анализаторите на банката притесненията, свързани с икономическия растеж и големия ръст на доставките от САЩ, отслабват натиска върху цените, като в същото време пазарът се балансира от ограничените доставки от страна на ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Венецуела и Иран.

„Като цяло виждаме постепенно нарастване на цените на петрола през тази година, като прогнозата ни за Брент е да достигне цена от 70 долара за барел до края на годината“, заявиха още от National Australia Bank.

Производството на суров петрол в САЩ се очаква да стигне средно около 12,3 млн. барела на ден през 2019 г., съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ. За сравнение, средните обеми през миналата година бяха от 11 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,52% до 1304,80 долара за тройунция, достигайки двуседмичен връх и преминавайки ключовото ниво от 1300 долара за тройунция.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 96,99 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,05% до 111,30 йени. Австралийският долар е надолу спрямо американския с 0,41% до 0,7053 долара.

* Информацията е актуална към 8:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още