IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина до ценовите равнища от 2009 г.

Тревожните данни от Китай продължават да тежат върху пазара на “черното злато”

08:09 | 24.08.15 г.
Петролът се срина до ценовите равнища от 2009 г.

В петък цената на петрола се срина до нива, невиждани от март 2009 г., след като лошите данни за китайското производство натежаха върху перспективите пред глобалния растеж и съвкупното търсене.

Миналата седмица стана ясно, че производствената активност в най-голямата азиатска икономика, тази на Китай, се е свила до шестгодишно дъно през август. Това засили опасенията, че ръстът в Поднебесната империя се забавя. Китай е вторият по големина потребител на петрол след САЩ, а данните за производството на страната често се използват за индикатор за повишаване на търсенето на гориво.

На борсата в Лондон фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през октомври паднаха до 45,07 долара за барел по време на сесията в петък, за да запишат най-ниските цени от март 2009 г. насам. Петролът приключи петъчната сесия на цена от 45,46 долара за барел – понижение от 2,49% за деня.

През седмицата "черното злато" поевтиня със 7,58% и записа осма поредна седмица на спад на цената - отражение на притесненията, че световните пазари се пренасищат, обобщава Investing.com.

Световното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на американския добив от шисти и решението на страните от ОПЕК да не намаляват производството си.

В същото време фючърсите върху американския петрол WTI потънаха под нивата от 40 долара за барел за пръв път от над шест години поради признаците, че вероятно сондажите в САЩ ще продължават да растат, за да добавят още продукция към пренаситения пазар.

В Ню Йорк фючърсите върху “черното злато” с доставка през октомври потънаха до цени от 39,86 долара за барел, най-ниските ценови нива от март 2009 г.

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ се е увеличил с две през миналата седмица до 674, което е петият пореден седмичен ръст.

През седмицата фючърсите върху петрол, търгувани в Ню Йорк, се сринаха с 2,39 долара за барел, или спад от 6,17%, за да запишат десета поредна седмица на загуба.

Спредът между петрола сорт брент и WTI e 5,01 долара за барел в края на петъчната сесия.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още