Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът се стабилизира, но остава на меча територия*

Запасите на петрол в САЩ се повишиха до най-високото си ниво от юли 2017 г.

Петролът се стабилизира, но остава на меча територия*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се стабилизираха в четвъртък, след като спаднаха до почти петмесечно дъно в предходната сесия, съобщава Ройтерс. Пазарите обаче остават под натиск заради нарастващото предлагане в САЩ и забавянето на световната икономика.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с 0,43% до 51,90 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,43% до 60,89 долара за барел. Брент и WTI в сряда достигнаха най-ниските си нива от средата на януари до съответно 59,45 долара за барел и 50,60 долара за барел в условията на рязко нарастване на запасите в САЩ и рекордно производство, докато в същото време вече се усеща забавяне в търсенето на енергия.

Въпреки преднината от четвъртък петролните пазари са на меча територия заради спада от 20% спрямо последните върхове, достигнати в края на април.

На фона на рекордното производство в САЩ запасите от суров петрол се повишиха с 6,8 млн. барела до 483,26 млн. барела през седмицата, приключваща на 31 май. Това е най-високото ниво от юли 2017 г.

„Повишаването на производството в САЩ има по-голям ефект за пазара, отколкото ограничаването на продукцията от страна на ОПЕК+ и като добавим отрицателният ефект, който една търговска война може да има върху търсенето на енергия, виждаме резултата – по-ниски цени“, коментира Алфонсо Еспарза, старши анализатор в OANDA.

Организацията на страните износителки на петрол и някои други страни производителки, включително Русия, ограничават доставките от началото на годината, за да подкрепят пазара. Предлагането обаче расте не само от страна на САЩ.

Производството на петрол в казахстанското находище Кашаган достигна рекордните 400 хил. барела на ден през тази седмица според източници от Ройтерс. Разбира се, огромен ефект има и търсенето.

От Bank of America Merrill Lynch заявиха през тази седмица, че световният ръст на търсенето на петрол се развива с по-нисък темп от 2012 г. насам до под 1 млн. барела на ден. Според анализаторите от банката именно това е водещата причина за разпродажбите напоследък.

Междувременно златото поскъпва с 0,21% до 1336,40 долара за тройунция. На зелена територия се търгуват и останалите метали.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,25 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,28% до 108,16 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,о4% спрямо американския до 0,6967 долара.

*Информацията е актуална към 9:39 часа
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Китай продължава да купува американски петрол въпреки търговската война