IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува смесено след данните за ръст на резервите в САЩ

Свръхпредлагането остава основно притеснение за петролния пазар

11:05 | 15.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът се търгуваше смесено в сутрешната сесия в четвъртък, като притесненията за слабото търсене и свръхпредлагането пречеха цената на суровината да тръгне нагоре, пише WBPonline.

Фючърсите върху суровия американски петрол WTI поевтиняха с 0,21% до 46,54 долара за барел, а бенчмарковият сорт Брент записа ръст от 0,16% до 49,77 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 9,4 милиона барела през седмицата до 9 октомври, заяви в сряда Американският петролен институт. Анализаторите очакваха повишение от едва 2,8 милиона барела.

Трейдърите и инвеститорите очакват по-късно днес Администрацията за енергийна информация да публикува официални данни, които също може да покажат голям ръст в петролните резерви на САЩ.

“Продължителният период с ниски цени на петрола започна да оказва влияние върху кредитния профил на компаниите”, отбелязват анализаторите от австралийската и новозеландска банка ANZ.

“Какво ще се случи с балансите на петролния пазар през 2016 г. зависи от три основни фактора: влиянието на забавения китайски икономически ръст върху търсенето на петрол; завръщането на иранския петрол, както и намаляването на зрелите находища”, отбелязват от Barclays.

Според компанията за проучвания BMI Research вносът на петрол в Китай ще продължи да се увеличава през слредващите пет години със среден годишен темп от 3,2%. Последните данни от вторник сочат, че вносът на петрол от януари до септември е нараснал с 8,8% в сравнение със същия период миналата година.

Колкото до Иран, анализаторите очакват петролът от ислямската република да започне да се предлага на пазара още следващата година, когато международните санции срещу режима в Техеран бъдат поетапно вдигнати. Ако Иран изцяло се завърне на петролния пазар, глобалното пренасищане ще стане още по-голямо, прогнозират експерти.

Свръхпредлагането продължава да е основно притеснение за петролния пазар, като Международната агенция по енергетиката прогнозира, че то ще продължи и следващата година със забавяне на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още