IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се възстановява от достигнатото 18-годишно дъно

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин се съгласиха да преговарят за стабилизиране на енергийните пазари

08:25 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на петрола се оттласна от достигнатото снощи 18-годишно дъно, след като президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин се съгласиха да преговарят за стабилизиране на енергийните пазари, предава Ройтерс.

Петролът силно поевтиня, след като Саудитска Арабия започна петролна „война“ с Русия и наводни пазара с огромни количества суровина заради отказа на Москва и ОПЕК да преговарят за по-дълбоки намаления на добивите. Същевременно търсенето силно се сви заради пандемията от коронавируса Covid-19, която доведе до блокада на икономиките по света.

Петролът сорт Брент поскъпна с 43 цента или 1,9% до 23,19 долара за барел, след като вчера затвори на ниво от 22,76 долара за барел - най-ниско ниво от ноември 2002 г. Лекият американски суров петрол поскъпна с 1,16 долара или 5,8% до 21,26 долара за барел. По-рано бенчмаркът достигна цена от 20,09 долара – най-ниско ниво от февруари 2002 г.

„Цените на петрола се възстановяват от 18-годишното дъно на фона на надеждите, че свръхпредлагането скоро ще приключи“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Заради спада на цените, който достига 60% от началото на годината, регулаторът в щата Тексас поднови призивите си за ограничаване на добивите заради увеличените доставки.

Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, планира да увеличи износа на нефт до 10,6 млн. барела на ден от май при по-ниско вътрешно потребление, заяви служител на саудитското министерство на енергетиката.

Същевременно глобалните рафинерии намаляват капацитетите си поради спада в търсенето на горива. Европейските рафинерии намаляват продукцията с най-малко 1,3 млн. барела, посочват източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още